Υπό τη σκιά της νέας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και με οικοδέσποινα μία χώρα που ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από έναν καταστροφικό σεισμό, ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι συζητήσεις στη πόλη του Μαρακές αφορούσαν από τις προοπτικές μιας παγκόσμιας οικονομίας που επιβαρύνεται από το χρέος, τον πληθωρισμό και τις συγκρούσεις έως το αυξανόμενο χάσμα πλούτου μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών και τις μάλλον αδύναμες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σημειώνει το CNBC.

Παγκόσμια οικονομία

Οι νέες προοπτικές του ΔΝΤ – που υπογράφηκαν πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – βλέπουν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης από 3,5% πέρυσι σε 3% φέτος και 2,9% του χρόνου, μια υποβάθμιση κατά 0,1% μονάδα από την προηγούμενη εκτίμηση για το 2024.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 6,9% φέτος και κατά 5,8% το επόμενο έτος. Οι κεντρικοί τραπεζίτες έδωσαν σήμα για τερματισμό στις αυξήσεις των επιτοκίων, αν τα γεγονότα το επιτρέψουν, ελπίζοντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί τελικά να τιθασευτεί χωρίς πολύ απότομη προσγείωση της οικονομίας.

Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς οι διαμάχες στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία.

Πίεση από το χρέος

Το βαρύ φορτίο χρέους των προηγμένων οικονομιών –από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Κίνα και την Ιταλία– ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα στις συνεδριάσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αφού οι χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες ώθησαν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Ο διοικητής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας Βίσκο δήλωσε ότι υπάρχει η εντύπωση ότι οι αγορές «επανεκτιμούν το term premium», καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο νευρικοί ως προς τη διακράτηση μακροπρόθεσμου χρέους.

Η πρόεδρος της JPMorgan για την παγκόσμια έρευνα Τζόις Τσανγκ έθεσε το ζήτημα με διαφορετικό τρόπο. «Οι εκδικητές των ομολόγων επέστρεψαν και η Μεγάλη Μετριοπάθεια έχει τελειώσει», δήλωσε σε ένα πάνελ για την εποχή των δύο δεκαετιών σχετικής οικονομικής ηρεμίας πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/09.

Ένας τομέας πολιτικής όπου αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο Vitor Gaspar, επικεφαλής του δημοσιονομικού τμήματος του ΔΝΤ, προειδοποίησε ότι οι τρέχουσες πολιτικές που βασίζονται σε επιδοτήσεις αποτυγχάνουν να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές και ότι η επέκτασή τους θα εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος. «Οι χώρες θα χρειαστούν ένα νέο μείγμα πολιτικών με την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο επίκεντρο», κατέληξε το Ταμείο.

Κοιτάζοντας πέρα από τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, τα υψηλότερα επιτόκια πολιτικής, το ισχυρό δολάριο και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, αυξάνονται οι προκλήσεις και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σισμέκ παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο. «Το μεγαλύτερο διαρθρωτικό ζήτημα είναι η μείωση του πληθωρισμού. Και εργάζονται γι’ αυτό», δήλωσε ο Murat Ulgen, Παγκόσμιος Επικεφαλής Έρευνας Αναδυόμενων Αγορών στην HSBC.

Τα υψηλά επιτόκια θα θέσουν ορισμένους δανειολήπτες σε πιο επισφαλή θέση, προειδοποίησε το ΔΝΤ στην Παγκόσμια Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα. Περίπου το 5% των τραπεζών παγκοσμίως είναι ευάλωτες σε πιέσεις εάν τα επιτόκια αυτά παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εκτιμά, και ένα επιπλέον 30% των τραπεζών – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις μεγαλύτερες στον κόσμο – θα είναι ευάλωτες εάν η παγκόσμια οικονομία εισέλθει σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού.

Πιέζοντας για επιρροή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αυξανόμενος εμπορικός προστατευτισμός και οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας καθιστούν πιο δύσκολη την επίτευξη συναίνεσης: Τελικά, δεν υπήρξε συμφωνία για να εκδοθεί το συνηθισμένο τελικό ανακοινωθέν στο τέλος των συναντήσεων.

Πριν από το Μαρακές έγινε πολύς λόγος για την αναμόρφωση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα οικονομίες  όπως η Κίνα και η Βραζιλία. Μια πρόταση των ΗΠΑ να ενισχυθεί η δανειοδοτική ισχύς του ΔΝΤ αλλά να διατηρηθεί η αναθεώρηση των μετοχών του ταμείου για αργότερα κέρδισε ευρεία υποστήριξη. Ένα σύμφωνο που ανακοινώθηκε το Σάββατο έκανε λόγο για “ουσιαστική αύξηση” των ποσοστώσεων μέχρι το τέλος του 2023, αλλά δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες.

«Το μεγάλο θέμα αυτής της εβδομάδας είναι ότι οι χώρες της G-7 καλύπτουν με χαρτί τις ρωγμές των διαψευσμένων υποσχέσεων», δήλωσε η Κέιτ Ντόναλντ, επικεφαλής του γραφείου της Oxfam International στην Ουάσινγκτον.

«Παρά το ότι έχουν σφίξει τα χέρια για τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κλιματικής κατάρρευσης, δεν υπήρξε κανένα σημάδι νέων χρημάτων».

Διαβάστε ακόμη

Ιορδάνης Ιωσηφίδης (Kafea Terra): H δεύτερη γενιά της εταιρείας που μας έμαθε τον freddo espresso

Πώς μπορείτε να κάνετε δωρεάν μεταφορές έως 15.000 ευρώ τον μήνα

Πάνος Ξενοκώστας: «Στόχος τα ναυπηγεία της ΟΝΕΧ να γίνουν τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσόγειου»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ