Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διαρροή δεδομένων για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων σε φορολογικούς παραδείσους, εν ονόματι «Pandora Papers», βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχεδόν δώδεκα εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα έχουν διαρρεύσει και αξιολογηθεί από το διεθνές δημοσιογραφικό δίκτυο International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), στο οποίο συμμετέχουν 150 μέσα ενημέρωσης από όλον τον κόσμο- μεταξύ άλλων το BBC, τα γερμανικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα WDR και NDR, οι εφημερίδες Guardian, Süddeutsche Zeitung, Aftenposten κ.α.

Σύμφωνα με αυτά τα απόρρητα έγγραφα εκατοντάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες και αστέρες του θεάματος έχουν επιχειρήσει να αποκρύψουν μέρος της περιουσίας τους, καταφεύγοντας σε υπεράκτιες (offshore) εταιρείες. Σε πολλές χώρες η πρακτική αυτή είναι απολύτως νόμιμη, αλλά δεν παύει να προκαλεί ερωτήματα για το «νόμιμο και το ηθικό…»

«Νίκος Αναστασιάδης και Συνεργάτες»

Συνολικά 336 πολιτικοί από όλον τον κόσμο φέρονται να έχουν εμπλακεί σε συναλλαγές με offshore εταιρείες. Στην ιστοσελίδα του δημοσιογραφικού δικτύου ICIJ ένας χάρτης τους κατανέμει με γεωγραφικά κριτήρια, για παράδειγμα τρεις στη Γαλλία, πέντε στην Ισπανία κλπ Στην Ελλάδα ή την Κύπρο δεν αναφέρεται ούτε ένας. Πάντως στη συνέχεια του κειμένου επισημαίνεται ότι «το δικηγορικό γραφείο ‘Νίκος Αναστασιάδης και Συνεργάτες’ εμφανίζεται στα Pandora Papers ως κομβικός διαμεσολαβητής για υπεράκτιες εταιρείες που απευθύνονται σε Ρώσους με οικονομική επιφάνεια.

Η εταιρεία διατηρεί το όνομα του ιδρυτή της, του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ενώ οι δύο κόρες του είναι συνεργάτες του γραφείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας compliance manager στο δικηγορικό γραφείο Algocal του Παναμά είχε διαπιστώσει, το 2015, ότι η κυπριακή δικηγορική εταιρεία είχε βοηθήσει τον Ρώσο ολιγάρχη και πρώην γερουσιαστή Λεονίντ Λεμπέντεφ να αποκρύψει την ιδιοκτησία τεσσάρων εταιρειών, εμφανίζοντας υπαλλήλους της δικηγορικής εταιρείας ως ιδιοκτήτες τους. Ο Λεμπέντεφ- βαρώνος του πετρελαίου και παραγωγός του κινηματογράφου με διασυνδέσεις στο Χόλιγουντ- διέφυγε από τη Ρωσία το 2016, όταν οι αρχές τον κατηγόρησαν για κατάχρηση ποσού 220 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρεία ενέργειας. Ο Λεμπέντεφ δεν απάντησε στην παράκληση για κάποιο σχόλιο.

Είναι άγνωστο που βρίσκεται σήμερα η υπόθεση αυτή. Επίσης, η κυπριακή δικηγορική εταιρεία είχε ετοιμάσει συστατικές επιστολές για τον Ρώσο μεγιστάνα του χάλυβα Αλεξάντερ Αμπράμοφ, μία εκ των οποίων είχε συνταχθεί λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ πρόσθεσαν το όνομα του Αμπράμοφ στον κατάλογο ολιγαρχών που συνδέονται με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Αμπράμοφ δεν απάντησε στην παράκληση για κάποιο σχόλιο».

 

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle