Στον πληθωρισμό αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας ότι έχει ξεκινήσει να υποχωρεί, ωστόσο, υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί μέχρι την επίτευξη του στόχου.

«Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει και έχει ξεκινήσει στον τομέα των αγαθών, ο οποίος είναι περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας μας», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, επισημαίνοντας ότι «Βρισκόμαστε σε ένα πρώιμο στάδιο. Έχουμε χρόνο μπροστά μας».

Ο Πάουελ δεν έκανε καμία αναφορά για το πότε θα σταματήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ τις αυξήσεις επιτοκίων, είπε ωστόσο ότι μπορεί να διαρκέσουν μέχρι το 2024, προτού ο πληθωρισμός φτάσει σε επίπεδο όπου Fed θα αισθάνεται άνετα να κάνει κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα στοχεύει σε 2% πληθωρισμό. «Αναμένουμε ότι το 2023 θα είναι έτος σημαντικής πτώσης του πληθωρισμού. Είναι στην πραγματικότητα δουλειά μας να βεβαιωθούμε ότι αυτό ισχύει», είπε. Εκφράζοντας την πεποίθησή του, σημείωσε ότι οι αυξήσεις θα χρειαστούν «όχι μόνο φέτος, αλλά και του χρόνου για να πέσει ο πληθωρισμός κοντά στο 2%».

Διαβάστε ακόμη:

BofA: «Προσδεθείτε», έρχεται πτώση 20% στις ευρωπαϊκές μετοχές – Τα top picks με εγχώριο ενδιαφέρον

ChatGPT: Τι έγινε όταν έδωσε εξετάσεις σε μάθημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πιερ Μοσκοβισί: «Το 2015 το διακύβευμα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»