H αμερικανική τράπεζα Bank of America παρουσιάζει τα βασικά της συμπεράσματα για τις ευρωπαϊκές προοπτικές για το έτος 2023. Το τμήμα ερευνών και μελετών της BofA εκτιμά ότι οι μετοχές θα τα πάνε καλύτερα το δεύτερο εξάμηνο από ότι το πρώτο εξάμηνο και οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας για τις αγορές ΕΜΕΑ βλέπουν 20% πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές έως το β’ τρίμηνο του 2023, ακολουθούμενη από ανάκαμψη έως το τέλος του έτους.

To εγχώριο ενδιαφέρον έγκειται στην επιλογή της Energean στα τοπ picks από τον κλάδο της ενέργειας με τιμή στόχο στις 2.000 βρετανικές πένες και σύσταση αγοράς.

Ενώ οι στρατηγικοί αναλυτές υιοθετούν μια επιφυλακτική στάση για το πρώτο εξάμηνο φέτος, καθώς η αγορά μετατοπίζεται από τα σοκ του πληθωρισμού/των επιτοκίων του 2022 σε σοκ ύφεσης/πιστώσεων το πρώτο εξάμηνο φέτος, είναι πιο θετικοί για το δεύτερο εξάμηνο, καθώς οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αναμένεται να χαλαρώσουν.

Για την Ευρώπη, οι στρατηγικοί αναλυτές για τις μετοχές βλέπουν τώρα περίπου 20% πτώση για τον Stoxx 600 μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου και στη συνέχεια περίπου 20% ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η ανάπτυξη αρχίζει να ανακάμπτει. Η ομάδα αναμένει ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν κατά περίπου 20% έως το τέλος του 2023 λόγω της ασθενέστερης ανάπτυξης και των πιέσεων στα περιθώρια κέρδους.

Καλύτερες επιλογές για ευρωπαϊκές μετοχές

Παρά το δύσκολο μακροοικονομικό σκηνικό, οι αναλυτές της BofA εξακολουθούν να βλέπουν σημαντικές προοπτικές ανόδου για ορισμένες μετοχές. Επισημαίνει τις «Top Pick» ιδέες της για μεμονωμένες μετοχές που προέρχονται από τις λίστες με τις καλύτερες ιδέες για την Ευρώπη και τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης (SMID Cap Europe Best Ideas) με υψηλή πεποίθηση.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι αναλυτές για τις τράπεζες εξακολουθούν να είναι θετικοί, δεδομένων (i) των συνεχιζόμενων πλεονεκτημάτων του κύκλου των επιτοκίων και (ii) των χαμηλότερων κινδύνων στα δανειακά βιβλία. Η HSBC και η NatWest είναι οι κορυφαίες επιλογές από τον τραπεζικό κλάδο.

Στους τομείς των καταναλωτών, είναι θετικοί για τα είδη πολυτελείας, κυρίως λόγω της κινεζικής επαναλειτουργίας και της τιμολογιακής δύναμης. Προβλέπει αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 18% περίπου (6% πάνω από τις εκτιμήσεις) και επισημαίνει τις εταιρείες LVMH και Richemont στις λίστες της. Στον τομέα των ποτών, η βασική επιλογή είναι η Heineken.

Στον τομέα της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οι αναλυτές για το πετρέλαιο και το αέριο εξακολουθούν να βλέπουν άνοδο της τάξης του 10% σε σχέση με το consensus και επιλέγουν τη Shell ως κορυφαία επιλογή μαζί με την εταιρεία έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου Energean. Η RWE είναι η κορυφαία επιλογή στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Βλέπει επίσης ευκαιρίες ανόδου για αρκετές μετοχές στις βιομηχανικές επιχειρήσεις (Siemens, Spirax-Sarco, AutoStore) και στην αεροδιαστημική (Airbus, Safran), ενώ προτιμά τις Ashtead και Kingspan στα οικοδομικά υλικά και την Deutsche Post στις μεταφορές.

Στον τομέα της τεχνολογίας, βλέπει τάσεις τιμής/όγκου για τους ημιαγωγούς (ASML, BESI), ενώ στον τομέα της υγείας, επιλέγει τις AstraZeneca και Merck.

Άλλες μετοχές στις λίστες της με τις καλύτερες ιδέες για την Ευρώπη και τη μικρή κεφαλαιοποίηση SMID είναι οι AAK, Air Liquide, Aker CC, BIC, BFF, Eiffage, Flutter, Fuchs, GTT, Harbour Energy, IMCD, Informa, Netcompany, Pod Point, Prada, Rentokil, Sodexho, Teleperformance, Thales, ThyssenKrupp, TotalEnergies και Watches of Switzerland.

Η BofA είναι αμυντική στους κλάδους Real Estate, Software, υπηρεσίες λεωφορείων και κλάδο αυτοκινήτων. Στις επιχειρηματικές υπηρεσίες, οι αναλυτές της τράπεζας πιστεύουν ότι οι πολλαπλασιαστές έχουν πιάσει πάτο, αλλά ανησυχούν για τους κινδύνους πτώσης των κερδών. Οι αναλυτές της BofA για τα ακίνητα βλέπουν ελάχιστα περιθώρια ανόδου, δεδομένου του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, αν και είναι πιο θετικοί για το Ηνωμένο Βασίλειο, τα προνομιακά γραφεία και τις διαφοροποιημένες εταιρείες. Η ομάδα ανάλυσης για τα αυτοκίνητα βλέπει αυξημένους αντίξοους ανέμους για το 2023, αν και αναμένουν ότι οι προμηθευτές θα αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους. Στον τομέα του λογισμικού, υιοθετεί αμυντική στάση, ιδίως για το πρώτο εξάμηνο φέτος.

Διαβάστε ακόμη

Έκτακτες παροχές Φεβρουαρίου: Αναμένονται ανακοινώσεις – Τι αλλάζει και για ποιους

Το δράμα και τα ελληνοτουρκικά, το βαρύ πρόστιμο στο σούπερ μάρκετ, ο Μεγάλου αντεπιτίθεται στη MIG και το Athens Heart κλείνει

Γιατί το mega deal του Skyline αλλάζει το εγχώριο real estate (pics)