Ο οικονομολόγος Ντανιέλ Κοέν με ειδίκευση στο δημόσιο χρέος, καθηγητής στην École Normale Supérieure και σύμβουλος της τράπεζας Lazard, πέθανε σε ηλικία 70 ετών. Θα ήταν ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους της γενιάς του. Ο Κοέν πέθανε την Κυριακή 20 Αυγούστου στο Παρίσι, σύμφωνα με τον εκδότη του Αλμπέν Μισέλ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της εφημερίδας The world. Ειδικός στο δημόσιο χρέος, ήταν καθηγητής στην École Normale Supérieure και στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Παρισιού, ενός ιδρύματος στο οποίο προήδρευε από το 2021.

Πρώην μαθητής της rue d’Ulm, ο Ντανιέλ Κοέν έγινε γνωστός για το έργο του Wealth of the world, poverty of nations, που δημοσιεύθηκε το 1997. Σε αυτό, περιγράφει την αύξηση των ανισοτήτων. Στη συνέχεια, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, άρχισε να ενδιαφέρεται για τις αλλαγές στη μεταβιομηχανική κοινωνία, είτε στον τομέα της εργασίας (Η σύγχρονη εποχή μας, 2000) είτε στις διεθνείς ανταλλαγές (Η παγκοσμιοποίηση και οι εχθροί της, 2004).

Το συγγραφικό του έργο συνεχίστηκε με τα «Τρία μαθήματα για τη μεταβιομηχανική κοινωνία» το 2006 και με την «Ευημερία του κακού» το 2009. Το τελευταίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση του καθηγητή και πρώην υπουργού Τάσου Γιαννίτση το 2011.  Την τελευταία δεκαετία της ζωής του ο Ντανιέλ Κοέν ασχολήθηκε και με την ψηφιακή επανάσταση και τους κινδύνους της.

Την θλίψη τους για τον θάνατο του Κοέν εξέφρασαν με αναρτήσεις στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Τομ ντε Βος (CEGEKA): «Γιατί αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα»

Ανατροπή: Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το Market Pass 2

Kρυπτονομίσματα: Πανικός στην αγορά λόγω Evergrande και Binance – Ο ρόλος του Έλον Μασκ (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ