Διεθνή

Ποια χώρα κινδυνεύει να μην έχει κρέας λόγω κρίσης με το διοξείδιο του άνθρακα

  • newsroom
meat


Μεγάλος κίνδυνος τα χοιρινά και τα πουλερικά να εξαφανιστούν από τα βρετανικά ράφια τις επόμενες ημέρες

Τον κίνδυνο να ξεμείνουν από διοξείδιο του άνθρακα (CO2) μέσα σε πέντε ημέρες αντιμετωπίζουν ορισμένα από τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Βρετανίας, αναγκάζοντάς τα να σταματήσουν την παραγωγή και επηρεάζοντας τις προμήθειες στους λιανοπωλητές τροφίμων, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του λόμπι της βιομηχανίας.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ανάγκασε αρκετούς εγχώριους προμηθευτές ενέργειας να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους και έχει οδηγήσει σε κλείσιμο μονάδες λιπασμάτων που παράγουν επίσης CO2.

Το CO2 χρησιμοποιείται για να αναισθητοποιεί τα ζώα πριν από τη σφαγή, στη συσκευασία τροφίμων για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους ενώ είναι αυτό που βάζει το ανθρακικό στη μπύρα, στον μηλίτη και στα αναψυκτικά. Η στερεή μορφή του CO2 είναι ο ξηρός πάγος, ο οποίος χρησιμοποιείται στις παραδόσεις τροφίμων.

Η κρίση του διοξειδίου του άνθρακα έχει επιδεινώσει την οξεία έλλειψη οδηγών φορτηγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στην πανδημία της COVID-19 και το Brexit.

«Τα μέλη μας λένε ότι έχουν προμήθειες CO2 μόνο για τις επόμενες 5,10 ή 15 ημέρες» είπε ο Νικ Αλεν από τη Βρετανική Ενωση Επεξεργαστών Κρέατος στο Sky News.

Χωρίς CO2 ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει, εξήγησε. «Τα ζώα πρέπει να παραμείνουν στη φάρμα. Θα προκαλέσουν στους αγρότες τεράστια προβλήματα μεταχείρισης των ζώων και τα χοιρινά ή τα πουλερικά θα εξαφανιστούν από τα βρετανικά ράφια» προειδοποίησε ο Αλεν.

«Είμαστε μόλις δύο εβδομάδες μακριά από το να δούμε κάποιες πραγματικές επιπτώσεις στα ράφια», είπε, προσθέτοντας ότι τα πουλερικά θα μπορούσαν να αρχίσουν να εξαφανίζονται ακόμη νωρίτερα.

Η βρετανική κοινοπραξία λιανικής πώλησης (BRC), η οποία εκπροσωπεί τους λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ομίλων σούπερ μάρκετ, δήλωσε ότι η έλλειψη CO2 είχε επιτείνει τις υπάρχουσες πιέσεις στην παραγωγή και τη διανομή.

Η Εθνική Ενωση Αγροτών της Βρετανίας εμφανίζεται επίσης ανήσυχη με τις ελλείψεις σε λιπάσματα και CO2.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες ελλείψεις. «Θα διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να βάλουμε φαγητό στο τραπέζι, προφανώς αυτό είναι η πραγματική προτεραιότητα», δήλωσε στο Sky News.

Διαβάστε ακόμα

Τράπεζες: Στην τελική ευθεία για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης – Οριστικοποιούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Ο οικονομολόγος Αθ. Τορουνίδης αναλαμβάνει προσωρινά πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων

ΑΣΕΠ: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη 8Κ/2021 για 120 μόνιμες θέσεις