Θετικό πρόσημο στην παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και στον πληθωρισμό αναμένει για το 2022 η PIMCO. Αν και ο πληθωρισμός αναμένεται να καταγράψει μείωση το 2022, υπάρχει η πιθανότητα μονιμοποίησης ορισμένων αυξητικών παραγόντων. Το επενδυτικό fund υποστηρίζει πως η επένδυση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις μετοχές αποτελεί καλή επιλογή, αλλά αναμένει διακύμανση αναλόγως με τον κλάδο ή την περιοχή.

Στην έρευνα των αναλυτών Geraldine Sundstrom και Erin Browne με τον τίτλο «Opportunity Amid Transformation», η PIMCO παραθέτει τις αλλαγές που αναμένονται στην πραγματική οικονομία και οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τόσο την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό, δημιουργώντας -παράλληλα- ευκαιρίες σε ορισμένους κλάδους, όπως εργασιακά, τεχνολογία, μεταφορές και ενέργεια. 

Σοκ και πολιτικά λάθη

Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου είναι πιο ευάλωτα σε εξωγενή σοκ και πολιτικά λάθη. Σύμφωνα με την PIMCO, η πιθανότητα πολιτικού λάθους έχει αυξηθεί λόγω της άρσης των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας και της κυβερνητικής παρέμβασης για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας του ιδιωτικού τομέα. Παρακολουθεί επίσης την παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης στην οικονομία της χώρας.

Επενδύσεις σε αγορές και κλάδους

Η PIMCO συνεχίζει να επενδύει στην αμερικανική αγορά, με περαιτέρω «άνοιγμα» στην Ιαπωνία. Θεωρεί πως οι ευρωπαϊκές μετοχές εμπεριέχουν μεγαλύτερο ρίσκο λόγω των τομέων παραγωγής στις οποίες βασίζεται η ευρωπαϊκή οικονομία, της ενεργειακής κρίσης και της ανασφάλειας που προκαλεί το νέο κύμα της πανδημίας.

Στις αναπτυσσόμενες αγορές, η PIΜCO έχει επενδύσει σε συγκεκριμένες ασιατικές αγορές. Ποντάρει στους κλάδους της τεχνολογίας και του εξοπλισμού που θα παίξουν ρόλο στη μελλοντική βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη. Επενδύει, επίσης, στους τομείς βιωσιμότητας και ψηφιοποίησης, ιδιαίτερα στις εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών, βιομηχανικής αυτοματοποίησης, πράσινης ενέργειας και μεταφορών. Οι τομείς αυτοί, όπως υποστηρίζει, μπορούν να αντέξουν ενάντια στα πιθανά πληθωριστικά σοκ που θα πλήξουν άλλους.

Επιτόκια, νομίσματα και ομόλογα

Η PIMCO αναμένει αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά από αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Παρ’ όλα αυτά, όλα βασίζονται στη διάρκεια ωρίμανσης των ομολόγων, αφού τα ομόλογα λειτουργούν ως εργαλείο διαφοροποίσης των χαρτοφυλακίων. 

Η εταιρεία επενδύει σε αμερικανικά TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities), δηλαδή ομόλογα για τα οποία η κύρια αξία τους προσαρμόζεται κατά τη διάρκεια του ομολόγου, αντισταθμίζοντας τις αλλαγές του CPI, και τα οποία αποτελούν ανάχωμα έναντι του πληθωρισμού.

Τα εξασφαλισμένα ομόλογα επίσης αποτελούν επενδυτικό στόχο για την εταιρεία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αγορά στεγαστικών δανείων εκτός των ΗΠΑ, όπου τα spreads είναι φθηνότερα σε σχέση με τα εταιρικά.

Όσο για το συνάλλαγμα, η PIMCO συνεχίζει να επενδύει σε δολάρια ΗΠΑ, ιδιαίτερα έναντι νομισμάτων αναπτυσσόμενων χωρών.

Διαβάστε ακόμη

Όλοι κάτι ψάχνουν: Η Ellington CEO, το σούπερ διατηρητέο της Τσιμισκή αγοραστή, ο Κομάρεκ λοταρία και η Άβαξ το real estate

Επίδομα θέρμανσης: Πληρώνονται σήμερα 680.000 δικαιούχοι

Πώς θα περάσουν στο νέο Επικουρικό οι πρώτοι 100.000 ασφαλισμένοι