Ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου το 2024 «βλέπει» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) στη νέα ετήσια έκθεση του, προειδοποιώντας ωστόσο πως ελλοχεύουν σημεία κινδύνου που μπορεί να διαταράξουν την πορεία αυτή.

Συγκεκριμένα ο ΠΟΕ υποστηρίζει πως μετά την περσινή επιβράδυνση λόγω κυρίως των υψηλών ενεργειακών τιμών και του πληθωρισμού, το παγκόσμιο εμπόριο θα επιστρέψει σε αναπτυξιακά επίπεδα. Έτσι, προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2,6% για φέτος και 3,3% για το 2025, μετά την υποχώρηση κατά 1,2% το 2023.

«Έχουμε κάνει πρόοδο προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου, χάρη στην ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων και ένα σταθερό πολύπλευρο εμπορικό πλαίσιο. Είναι απαραίτητο να μετριάσουμε ρίσκα όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο εμπορικός κατακερματισμός για να διατηρήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα» σχολίασε χαρακτηριστικά γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουέλα.

Οι οικονομολόγοι του ΠΟΕ προβλέπουν υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που θα επιτρέψει στα πραγματικά εισοδήματα να αυξηθούν και πάλι, δίδοντας ώθηση στην κατανάλωση, τις οικονομίες και το εμπόριο ευρύτερα. Μάλιστα, θεωρούν πως η ανάκαμψη της ζήτησης στα εμπορικά αγαθά είναι ήδη ορατή, όπως φαίνεται από τους δείκτες εξαγωγών και νεών παραγγελιών. Αν και η αναζωπύρωση των ενεργειακών τιμών μπορεί να… περιπλέξουν εκ νέου το σκηνικό αυτό.

«Ο λόγος για τη φετινή ανάκαμψη βρίσκεται κυρίως στην ομαλοποίηση του πληθωρισμού όπως και στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής που επιβράδυνε το εμπόριο το 2023» εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΠΟΕ, Ραλφ Όσα.

Οι υψηλές ενεργειακές τιμές ήταν ο παράγοντας κλειδί για την κάμψη του παγκόσμιου εμπορίου, σε ποσοστό 1,2%, μέσα στο 2023, αν και παρά την κάμψη αυτή ο δείκτης έμεινε πολύ πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα. Υπολογίζεται πως σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ο εμπορικός τζίρος έχει ανέβει σε ποσοστό 6,3%, επιβεβαιώνοντας την απρόσμενη αντοχή του παγκόσμιου εμπορίου παρά τα πολλαπλά οικονομικά σοκ της περιόδου (πανδημία, πόλεμοι κλπ).

Σε κάθε περίπτωση η έκθεση περιλαμβάνει θετικά προγνωστικά και για την συνολική πορεία των οικονομιών. Υπολογίζεται πως οι ρυθμοί ανάπτυξης του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ θα παραμείνουν σε σταθερά καλή πορεία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στο 2,6% το 2024 και στο 2,7% το 2025, μετά την επιβράδυνση κατά 2,7% το 2023 και κατά 3,1% το 2022.

Τα καθοδικά ρίσκα

Πάντως, μια σειρά παραγόντων όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι περιφερειακές συρράξεις, όπως και η πορεία των οικονομιών μπορεί να ασκήσουν απρόσμενες καθοδικές πιέσεις εκτροχιάζοντας την καλή πορεία του παγκόσμιου εμπορίου.

Το report κάνει ιδιαίτερη όσο και αναλυτική αναφορά στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και τις επιθέσεις των Χούθι επισημαίνοντας πως, αν και για την ώρα οι οικονομικές επιπτώσεις παραμένουν περιορισμένες σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως είναι ο κλάδος αυτοκινήτου, λιπασμάτων και λιανικών προϊόντων, οι καθυστερήσεις στις θαλάσσιες μεταφορές συνάμα με την εκτίναξη του κόστους των ναύλων μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Επίσης, οι οικονομολόγοι του ΠΟΕ σχολιάζουν θετικά την προσπάθεια που καταβάλλουν ΗΠΑ και Κίνα να κρατήσουν τη μεταξύ τους ένταση σε ελεγχόμενο πλαίσιο εμποδίζοντας φαινόμενα από-παγκοσμιοποίησης. Το διμερές σινοαμερικανικό εμπόριο που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, αναπτύχθηκε κατά 30% χαμηλότερα το 2023, σε σχέση και με τις εμπορικές τους σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν και οι αναλυτές δεν εφησυχάζουν, καθώς το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ ενόψει των εκλογών φαίνεται ήδη να ασκεί πιέσεις.

Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, που ταξίδεψε μέσα στην εβδομάδα στην Κίνα υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα νέων δασμών κατά του Πεκίνου, καθώς κατηγορείται για άδικες εμπορικές πρακτικές.

Βελτίωση στην Ευρώπη

Τα επιμέρους περιφερειακά στοιχεία δείχνουν ως μεγάλη κερδισμένη την Αφρική με εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών σε ποσοστό 5,3%. Σε καλά επίπεδα, ωστόσο, θα παραμείνει και η Βόρεια Αμερική και η Ασία σε ποσοστό 3,6% και 3,4%, αντιστοίχως.

Οι εξαγωγές της Ευρώπης, που σε προηγούμενη εκτίμηση του ΠΟΕ προβλεπόταν ότι θα κινηθούν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με έτερες περιοχές, αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω με ρυθμό ανάπτυξης ύψους 1,7%. Αν και το ποσοστό αυτό φαντάζει χαμηλό, είναι ενθαρρυντικό δεδομένου ότι η Ευρώπη παρουσίασε τη μεγαλύτερη εμπορική κάμψη πέρυσι σαν αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

«Η Ευρώπη ήταν ουραγός στο παγκόσμιο εμπόριο το 2023, κάτι που δεν βλέπουμε να συμβαίνει πλέον» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ραλφ Όσα.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Εν αναμονή της ετυμηγορίας του SSM για τα μερίσματα – Το «ψαλίδι» στις προσδοκίες και το «αγκάθι» του αναβαλλόμενου

Καλό… Σεπτέμβρη η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων – Τα δυσμενή στοιχεία και τα νέα προγνωστικά

Ελληνικές τράπεζες: Ισχυρά τα επιτοκιακά περιθώρια – Στο 3,23% το τελευταίο τρίμηνο του 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ