Οι χρήστες του Facebook έχουν προθεσμία μέχρι τον Αύγουστο για να διεκδικήσουν το μερίδιό τους από τον ομαδικό διακανονισμό αγωγής ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορά παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής από την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως αποκαλύπτει ιστότοπος.

Σύμφωνα με το CNBC, η αγωγή ασκήθηκε το 2018 μετά την αποκάλυψη από το Facebook ότι οι πληροφορίες 87 εκατομμυρίων χρηστών μοιράστηκαν αθέμιτα στην Cambridge Analytica.

Τα άτομα που είχαν ενεργό λογαριασμό στο Facebook στις ΗΠΑ μεταξύ Μαΐου 2007 και Δεκεμβρίου 2022 έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Αυγούστου για να υποβάλουν αγωγή. Οι ατομικές πληρωμές διακανονισμού δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, διότι οι πληρωμές εξαρτώνται από το πόσοι χρήστες υποβάλλουν αξιώσεις και πόσο καιρό ο κάθε χρήστης διατηρούσε λογαριασμό στο Facebook.

Η Cambridge Analytica ήταν μια βρετανική εταιρεία παροχής πολιτικών συμβουλών που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων από την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και από τον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, βουλευτή του Τέξας.

Η παραβίαση ανάγκασε τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου και να βγάλει ολοσέλιδες διαφημίσεις όπου ζητούσε συγγνώμη για τα λάθη. «Λυπάμαι που δεν κάναμε περισσότερα εκείνη τη στιγμή. Τώρα λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ.

Το Facebook μετονομάστηκε σε Meta το 2021 και διευθέτησε την ομαδική αγωγή τον επόμενο χρόνο.

Η Meta δεν παραδέχτηκε ότι έκανε κάποιο λάθος. «Επιδιώξαμε τον διακανονισμό, καθώς είναι προς το συμφέρον της κοινότητάς μας και των μετόχων μας», δήλωσε τότε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι χρήστες του Facebook μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα Facebookuserprivacysettlement.com και εισάγοντας το όνομα, τη διεύθυνση, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και επιβεβαιώνοντας ότι ζούσαν στις ΗΠΑ και ήταν ενεργοί στο Facebook μεταξύ των προαναφερόμενων ημερομηνιών.

Διαβάστε ακόμη

Χορός εκατομμυρίων με αδήλωτα κέρδη από πωλήσεις μέσω ίντερνετ

Κώστας Βελάνης: Από τις ραπτομηχανές, στα σαλόνια της αγοράς και των επενδύσεων

Η Ελληνίδα των $16,7 δισ. ανοίγει τράπεζα στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ