Πάνω από 40 διεθνείς εταιρείες, μεταξύ τους κορυφαία ονόματα όπως η Amazon, η Hilton, η Marriott, η Starbucks και η ISS, ανακοίνωσαν από κοινού την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μεγάλο κύμα προσλήψεων που αφορά πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ευρώπη, δίδοντας έμφαση σε όσους έχουν διαφύγει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και από άλλες περιοχές της υφηλίου που μαστίζονται από κρίσεις.

Η πρωτοβουλία για την πρόσληψη τουλάχιστον 13.000 προσφύγων  ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στο Παρίσι, υπό την αιγίδα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Tent Partnership for Refugees, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου).

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια το γεγονός ότι ιδρυτής της εν λόγω οργάνωσης είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας Χαμντί Ουλουκάγια, ευρύτερα γνωστός και στο ελληνικό κοινό ως Mr. Chobani, διότι είναι CEO της ομώνυμης εταιρείας που αποκόμισε τεράστια κέρδη πουλώντας… ελληνικό γιαούρτι στο εξωτερικό και κυρίως στην αμερικανική αγορά.

Ο Ουλουκάγια δημιούργησε την Tent το 2016 με σκοπό ακριβώς να βοηθάει μετανάστες να βρουν δουλειά. Και για το σκοπό αυτό δημιούργησε ένα παγκόσμιο δίκτυο που σήμερα, με βάση την ιστοσελίδα της, ξεπερνά τις 300 επιχειρήσεις, μεταξύ τους κορυφαία ονόματα και πολυεθνικές.

Με δεδομένο ότι οι ροές προς την Ευρώπη κάθε άλλο παρά εκτονώνονται, ειδικά δε, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που δημιούργησε και ένα νέο προφίλ προσφύγων, η οργάνωση προχώρησε σε μια νέα καμπάνια για την κοινωνική ευαισθητοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η νέα πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε σήμερα με τη συμμετοχή 41 επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτού δεσμεύτηκαν στην πρόσληψη άνω των 13.000 προσφύγων, κυρίως από την Ουκρανία, μέσα στην επόμενη τριετία.

Ανάμεσα στις εταιρείες που δεσμεύτηκαν σε άμεσες προσλήψεις ξεχώρισε η Amazon που υποσχέθηκε να απορροφήσει τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες, σε διάφορα πόστα, σε υπηρεσίες της στην Ευρώπη.

«Ένα θέμα που πιστεύουμε στην Amazon είναι πως η διαφορετικότητα στους εργαζόμενους μας, μας κάνει πιο ισχυρή εταιρεία» σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κορυφαίας εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου, Οφόρι Αγκμπόκα, εξηγώντας πως για την Amazon η κίνηση αυτή στην Ευρώπη έρχεται να προστεθεί στην ανάλογη δέσμευση που είχε κάνει το Σεπτέμβριο για την πρόσληψη επίσης 5.000 μεταναστών, στις ΗΠΑ. Μάλιστα, μέσω της Amazon Web Services οι νεοπροσληφθέντες θα λάβουν εξειδικευμένη τεχνολογική εκπαίδευση για να ενσωματωθούν πιο εύκολα στην εταιρεία.

Για 1.500 προσλήψεις τουλάχιστον δεσμεύτηκε η Hilton και άλλες 1.500 η Marriott International.

Στη λίστα φιγουράρουν ακόμη ονόματα, όπως η Starbucks, η Adidas, η Blackstone, η Hyatt, η Novartis, η PepsiCo, η Pfizer, η Generali, η L’Oreal, η Unilever και η Kraft Heinz.

Παράλληλα, πολύ σημαντική ήταν η απόφαση μιας σειράς κορυφαίων εταιρειών προσωπικού και εύρεσης εργασίας, όπως η Adecco, η ManpowerGroup, η Randstad και η Accenture να δεσμευτούν πως θα βοηθήσουν συνολικά 238.000 πρόσφυγες και εκτοπισμένους, μεταξύ τους και γυναίκες να βρουν δουλειά, συνεισφέροντας και στην προηγούμενη εκπαίδευση τους, ώστε να μπορούν να ενταχθούν ευκολότερα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Tent στην ανακοίνωση της κάνει λόγο για μια πρωτοβουλία που ανοίγει το δρόμο σε περίπου 250.000 πρόσφυγες να βρουν δουλειά και να ενταχθούν οικονομικά στις τοπικές κοινωνίες, ένα νούμερο ρεκόρ για την οργάνωση.

«Το άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ στους Ουκρανούς έδειξε την Ευρώπη στα καλύτερα της. Όμως, ένα χρόνο μετά ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων παραμένουν άνεργοι παρά τις ενδημικές ελλείψεις σε εργασιακό προσωπικό και την αντίστοιχη υψηλή εκπαίδευση των προσφύγων και την πρόθεση τους να κερδίσουν τα προς το ζην δουλεύοντας» τόνισε στην ομιλία του στην εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία.

«Οι πρόσφυγες είναι πρωτοπόροι, φορολογούμενοι, εργαζόμενοι, καταναλωτές, επενδυτές ακόμη και επιχειρηματίες. Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από το να τους βοηθάς να βρουν δουλειά. Είναι, άλλωστε, και λογική επιχειρηματική κίνηση» τόνισε από την πλευρά της η Κέλι Κλέμενς, ανώτατο στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Για τους πρόσφυγες το να βρουν μια δουλειά μπορεί να τους αλλάξει τη ζωή, όμως και για τις επιχειρήσεις σημαίνει την προσθήκη νέων ταλέντων που μπορεί να φέρουν νέες ιδέες, σχολίασε από την πλευρά του στο διαδικτυακό μήνυμα του στην εκδήλωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Διαβάστε ακόμα

Κομισιόν – Η στρατηγική για την οικονομική ασφάλεια: Σπάει το ταμπού του ελεύθερου εμπορίου (upd)

Στάσσης: Οι αυξημένες ανάγκες για ενέργεια και η αποανθρακοποίηση απαιτούν τεράστιες συστημικές αλλαγές (pics)

Attica Bank: Τα 13 ακίνητα που μπαίνουν σε διαγωνισμό με κλειστές προσφορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ