Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό τα απαραίτητα αντισώματα για να αποφύγουν μια δεύτερη μόλυνση, σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το αν μπορεί να δημιουργηθεί ανοσία στη COVID-19.

«Όσον αφορά την ανάρρωση και στη συνέχεια την εκ νέου μόλυνση, πιστεύω ότι δεν έχουμε τις απαντήσεις σε αυτό. Είναι κάτι το άγνωστο» τόνισε σε συνέντευξή τύπου ο Μάικ Ράιεν, διευθυντής των έκτακτων προγραμμάτων του Π.Ο.Υ.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Μαρία βαν Κέρκοφ, η επικεφαλής επιστήμονας του Π.Ο.Υ. για την COVID-19, ανέφερε ότι μια προκαταρκτική έρευνα σε ασθενείς στη Σαγκάη διαπίστωσε ότι σε κάποιους ασθενείς δεν μπορούσε να ανιχνευθεί αντισωματική απόκριση, αλλά σε κάποιους ήταν πολύ ισχυρή. Το κατά πόσον οι ασθενείς που είχαν ισχυρή αντισωματική απόκριση είχαν ανοσία σε μια δεύτερη μόλυνση είναι «ένα διαφορετικό ερώτημα», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από τους 300.000 από τους 1,87 εκατ. ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον ιό έχουν αναρρώσει, επισήμαναν οι αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ., προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία από ασθενείς που έχουν αναρρώσει για να κατανοήσουν την αντισωματική τους απόκριση, κατά πόσον αυτό τους εξασφαλίζει ανοσία και για πόσο καιρό.

«Αυτό που πρέπει πραγματικά να το κατανοήσουμε καλύτερα είναι με τι μοιάζει αυτή η αντισωματική απόκριση όσον αφορά την ανοσία» σημείωσε η ίδια.

Ο κ. Ράιαν υποστήριξε ότι υπάρχουν ερωτήματα για το αν ο ιός μπορεί να επαναενεργοποιηθεί αφότου ένας ασθενής αναρρώσει και βγει αρνητικός σε τεστ για τη COVID-19.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούμε να δούμε μια επαναενεργοποίηση της μόλυνσης είτε με την ίδια μόλυνση ή με έναν άλλο μολυσμένο φορέα» υπογράμμισε.

Δέκα φορές πιο θανατηφόρος από την γρίπη Η1Ν1

Ο νέος κορονοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε στα τέλη Μαρτίου 2009 στο Μεξικό, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ζητώντας μια «αργή» άρση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης.

«Τα δεδομένα από αρκετές χώρες μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα αυτού του ιού, πώς συμπεριφέρεται, πώς να τον σταματήσουμε. Γνωρίζουμε ότι η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα και γνωρίζουμε ότι είναι θανατηφόρος: Δέκα φορές περισσότερο από τον ιό που είναι υπεύθυνος για την πανδημία της γρίπης του 2009», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στην ψηφιακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.

Παράλληλα τόνισε πως η παραγωγή ενός «ασφαλούς και αποτελεσματικού» εμβολίου είναι αναγκαία για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση της Covid-19, που έχει σκότωσει σχεδόν 115.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Η εποχή της παγκοσμιοποίησης σημαίνει ότι ο κίνδυνος της επαναφοράς και αναζωπύρωσης της Covid-19 θα συνεχίσει να υπάρχει. Ουσιαστικά, η παραγωγή και η διανομή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου θα είναι αναγκαία για την πλήρη διακοπή της μετάδοσης», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Στα σκαριά 70 εμβόλια, τρία τα επικρατέστερα

Υπάρχουν 70 εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε εξέλιξη παγκοσμίως, ενώ τρία από αυτά δοκιμάζονται ήδη σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για βρουν θεραπεία στον θανατηφόρο ιό.

Το πιο προχωρημένο στην κλινική διαδικασία είναι ένα πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την CanSino Biologics Inc. που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και από το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου, το οποίο βρίσκεται στη φάση 2. Τα άλλα δύο που δοκιμάζονται σε ανθρώπους έχουν αναπτυχθεί από τις Αμερικανικές εταιρείες Moderna Inc και Ιnovio Pharmaceuticals Inc., σύμφωνα με έγγραφο του ΠΟΥ που επικαλείται το Bloomberg.

Η ταχύτητα της προόδου ανάπτυξης εμβολίων συνάδει με το γεγονός ότι το μολυσματικό παθογόνο δεν μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο με μέτρα περιορισμού. Η βιομηχανία φαρμάκων ελπίζει ότι θα συμπιέσει το χρόνο που απαιτείται για να εισαχθεί ένα εμβόλιο στην αγορά – ο οποίος είναι συνήθως από 10 έως 15 χρόνια – μέσα στο επόμενο έτος.

Οι μεγάλες και μικρές φαρμακευτεικές εταιρείες έχουν προχωρήσει στις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου, καθώς θα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να περιοριστεί ο ιός. Φαρμακευτικοί γίγαντες όπως η Pfizer Inc. και η Sanofi έχουν υποψήφια εμβόλια σε προκλινικά στάδια, σύμφωνα με το έγγραφο της ΠΟΥ.

Η CanSino αναλοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι έλαβε την έγκριση των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών για να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου της. Η Moderna -η οποία δεν έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα κάποιο προϊόν- έλαβε έγκριση τον Μάρτιο από τις ρυθμιστικές αρχές να προχωρήσει σε δοκιμές σε ανθρώπους, παρακάμπτοντας τα χρόνια δοκιμών σε ζώα που αποτελούν τον κανόνα στην ανάπτυξη εμβολίων. Η Inovio ξεκίνησε τις δοκιμές σε ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα.