Η ζήτηση για εξοπλισμό προσωπικής προστασίας λόγω του κορωνοϊού, όπως μάσκες και αναπνευστήρες είναι 100 φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα τη τιμή τους να έχει αυξηθεί περίπου κατά 20 φορές σε σχέση με την κανονική τιμή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

O ΠΟΥ προειδοποίησε για «σοβαρή αναστάτωση» στην αγορά εξοπλισμού ατομικής προστασίας τονίζοντας ότι τα αποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι «τώρα ανεπαρκή» για να καλύψουν τη ζήτηση. Η προειδοποίηση ήρθε από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom, στις 7 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση είχε «επιδεινωθεί από την εκτεταμένη και ακατάλληλη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας εκτός της περίθαλψης των ασθενών» κάτι που οδήγησε σε εξάντληση των αποθεμάτων και καθυστερήσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα γιατροί στην Αυστραλία παραπονέθηκαν ότι δυσκολεύονται να βρουν τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό λόγω ελλείψεων.

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ τόνισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πώς το προσωπικό έκτακτης ανάγκης για την υγεία θα απαιτήσει περίπου το 7% έως 10% της παραγωγής εξοπλισμού. Οι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια υγεία στην Κίνα θα χρειαστούν το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών εξοπλισμού προστασίας.

«Είμαστε ευγνώμων που εταιρείες παίρνουν την απόφαση να παρέχουν μάσκες μόνο σε κατάλληλο επαγγελματικό προσωπικό. Υπάρχει έλλειψη και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο εξοπλισμός δίνεται σε αυτούς που τον έχουν ανάγκη και στα μέρη όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Πρώτη προτεραιότητα είναι η εργαζόμενοι στην Υγεία. Δεύτερη προτεραιότητα είναι όσοι έχουν αρρωστήσει ή φροντίζουν κάποιον που έχει αρρωστήσει από τον κορωνοϊό.

Ο ΠΟΥ έχει συμβουλέψει να μην αποθηκεύεται μεγάλος όγκος προστατευτικού εξοπλισμού σε χώρες και περιοχές όπου η μετάδοση είναι χαμηλή.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής έκανε λόγο για δίκαιη και ορθολογική χρήση των προμηθειών καθώς και επανεξισορρόπηση της αγοράς. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Όλοι έχουμε ένα ρόλο να διαδραματίσουμε ώστε να είμαστε ασφαλείς».