Συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στους τομείς ασφάλειας είχε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με θέμα την κατάσταση των προσπαθειών που καταβάλλει η Ρωσία να επεκτείνει νομικά τα εξωτερικά όρια στην υφαλοκρηπίδα της στον Αρκτικό Ωκεανό.

Η Ρωσία το 2021 υπέβαλε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη προσβλέποντας στον επαναπροσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας της, η οποία πιστεύεται ότι περιλαμβάνει τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εκείνη τη χρονική περίοδο η Μόσχα έλεγε ότι θέλει πολύ περισσότερο αρκτικό πυθμένα, μια κίνηση που είχε επιπτώσεις για τον Καναδά και τη Δανία, που έχουν τις δικές τους διεκδικήσεις.

Η υφαλοκρηπίδα ορίζεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ως μια περιοχή συνήθως των αβαθών υδάτων που συνορεύουν με την ακτογραμμή μιας χώρας, κάτι το οποίο θεωρείται ως επέκταση των εδαφών της, που δίνει το δικαίωμα στη χώρα να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους.

«Έχουμε πολλά σημαντικά θέματα σήμερα, συνάδελφοι, που αφορούν τόσο την εσωτερική ατζέντα, όσο και το ζήτημα του εξωτερικού ορίου της υφαλοκρηπίδας της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό. Ας πιάσουμε δουλειά», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Το Κρεμλίνο δεν έδωσε αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας, Σεργκέι Ναρίσκιν.

Οι γείτονες της Ρωσίας στην Αρκτική έχουν ανησυχήσει ιδιαιτέρως για τις φιλοδοξίες της Μόσχας σε μια σημαντική από στρατηγικής σημασίας περιοχή, από τότε που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ρωσία έχει επεκτείνει και ανανεώσει τις στρατιωτικές της υποδομές στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη

Εγκρίθηκε το Master Plan του Λιμένα Πειραιά με Προεδρικό Διάταγμα (pic)

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Προσφορά από κοινoπραξία των ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-MYTILINEOS

Ρωσία: Μπλόκαρε τους ιστότοπους της CIA και του FBI για «διάδοση ψευδών πληροφοριών»