Διεθνή

Προειδοποιήσεις ειδικών: Σε έξαρση οι κυβερνοεπιθέσεις

  • newsroom


Η νέα, επικίνδυνη πραγματικότητα, για την οποία προειδοποιούν οι ειδικοί περιλαμβάνει διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων, βιομηχανιών, της δημόσιας διοίκησης και του συστήματος υγείας

Η περίοδος της πανδημίας δεν κατάφερε να αποτρέψει τους εγκληματίες που δρουν στο διαδίκτυο να σταματήσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους.

«Ακόμη και βιομηχανικές μονάδες παραγωγής αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας εκβιασμών στον κυβερνοχώρο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέφεν Τσίμερμαν, επικεφαλής του Κέντρου Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ένωσης Γερμανών Μηχανολόγων (VDMA) με έδρα στη Φρανκφούρτη. Όπως παρατηρεί, την περίοδο της πανδημίας παρατηρήθηκαν μέχρι και φαινόμενα καθυστερήσεων σε εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας κυβερνοεπιθέσεων ή απλώς απειλών. Σε κίνδυνο βρίσκονται πολλές εταιρείες: από τον τομέα της ιατρικής μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία.

Όπως εξηγεί ο Γερμανός ειδικός, ευάλωτα απέναντι σε αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις είναι πλέον όχι μόνο τα λογισμικά προγράμματα στα γραφεία εργαζομένων αλλά και οι περίπλοκοι μηχανισμοί και συστήματα ολόκληρων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Σοβαρά περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων συνεχίζουν να καταγράφονται με αυξητική τάση στο λεγόμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων». Μια τέτοια επίθεση καταγράφηκε στον γερμανικό κολοσσό Thyssenkrupp.

Δεν υπάρχει προστασία 100%

«Δεν είναι δυνατό να προστατευθούμε 100% απέναντι σε τέτοιες απειλές» αναφέρει ο Τσίμερμαν. «Θύμα μπορεί να πέσει οποιοσδήποτε. Όπως κάθε οργανισμός μπορεί να προσβληθεί από έναν ιό. Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση του προβλήματος θα μπορούσε ωστόσο να οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας». Συχνά επιχειρήσεις αντιδρούν με μεγάλη καθυστέρηση, αφού πρώτα χάκερ έχουν δημιουργήσει χάος. «Στη βιομηχανία κατασκευής μηχανημάτων νούμερο ένα ζήτημα πλέον είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο» εκτιμά ο Γερμανός ειδικός. Όπως αναφέρει ολόκληρες βιομηχανικές μονάδες μπορούν να παραλύσουν επί εβδομάδες μετά από επιθέσεις που βασίζονται στην κλοπή δεδομένων με τη χρήση λογισμικών εκβιασμού. «Οι δε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν μήνες. Στο τέλος μια εταιρεία μπορεί καν να μη μοιάζει με πριν».

Εκτεταμένοι κίνδυνοι όμως μπορούν να προκύψουν και στο σύστημα υγείας, που ψηφιοποιείται ολοένα περισσότερο. Τον περασμένο χειμώνα υπήρξαν αναφορές για προσπάθειες χάκερ από τη Βόρεια Κορέα να υποκλέψουν στοιχεία της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, η οποία παρασκευάζει μαζί με τη γερμανική BionTech ένα από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.Έκθετα απέναντι σε κινδύνους στον κυβερνοχώρο είναι και πολλά νοσοκομεία. Η εισαγγελία του Γκέτινγκεν ερευνά για παράδειγμα αυτή την περίοδο υπόθεση διαδικτυακού εκβιασμού σε βάρος κλινικής στο Βολφενμπύτελ της Κάτω Σαξονίας.

Διαβάστε περισσότερα στη Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμα

Τα παρά θιν’ αλός γραφεία των τραπεζών, το fund που έδωσε 1,6 δισ. για ελληνική εταιρία και τα μυστήρια των Γερμανών 

COSMOTE Vs NOVA: Τηλεοπτικό «ντέρμπι» για τα εκατομμύρια του ποδοσφαίρου

Γιατί Θεοδωρόπουλος και Χατζάκου ένωσαν δυνάμεις για τη ΜΕΒΓΑΛ