Για πολλούς, ο τρόπος ζωής των ψηφιακών νομάδων είναι αξιοζήλευτος, καθώς έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν και να εργαστούν από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, με την προϋπόθεση φυσικά, να διαθέτουν ένα φορητό υπολογιστή καθώς και πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Είναι γεγονός, ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής ιδίως, στον απόηχο της πανδημίας, η οποία επέβαλε την εξ αποστάσεως εργασία. Ο αριθμός των Αμερικανών ψηφιακών νομάδων αυξήθηκε κατά 9% σε μόλις, 12 μήνες από το 2021 έως το 2022, σε συνολικά σχεδόν 17 εκατομμύρια, σύμφωνα με την πλατφόρμα θέσεων εργασίας MBO Partners.

Τι είναι ωστόσο, αυτό που αποτρέπει τα περισσότερα άτομα από το να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο τρόπο ζωής; Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC, η οικογένεια και τα παιδιά. 

Οι ψηφιακοί νομάδες όταν είναι συγχρόνως, και γονείς αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια όπως ο σχολικός προγραμματισμός, φόβοι και ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, ακόμη και ζητήματα που σχετίζονται με την ικανότητά τους να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μακροχρόνιες φιλίες.

Κάποιες οικογένειες ωστόσο, δεν δίστασαν να πάρουν αυτό το ρίσκο. Δύο ζευγάρια με παιδιά μάλιστα, αποκαλύπτουν στο CNBC, πώς τα κατάφεραν ζώντας ως ψηφιακοί νομάδες μαζί με τις οικογένειές τους.

Οικογένεια Κέλερ: Γαλλική Πολυνησία

Ο Σαμ Κέλερ είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Working Without Borders, η οποία αυτοαποκαλείται «η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που παρέχει coworking retreats για οικογένειες με παιδιά και εφήβους». Είναι επίσης,  πατέρας δύο παιδιών ηλικίας ως 12 ετών.

Εργασία χωρίς σύνορα

Ο Κέλερ μαζί με τη σύζυγό του, πήρε την απόφαση να ταξιδέψει τον κόσμο. Η σύζυγος του Κέλερ, εργάζεται για την Airbnb, η οποία της επιτρέπει να εργάζεται από όπου θέλει γεγονός που διευκόλυνε την κατάσταση. Έτσι μαζί με τα παιδιά τους έλαβαν την απόφαση – και μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας – να εγκαταλείψουν την Καλιφόρνια και να εγκατασταθούν στη Γαλλική Πολυνησία, ως ψηφιακοί νομάδες.

Η εκπαίδευση χαρακτηρίζεται συχνά, ως η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ψηφιακούς νομάδες με παιδιά. Η πλοήγηση σε ένα άγνωστο σχολικό σύστημα, συχνά σε μια εντελώς νέα γλώσσα, μπορεί να είναι δύσκολη.

«Διαπιστώσαμε ότι [στη Γαλλική Πολυνησία] υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ιδιωτικών σχολείων που δέχονται παιδιά για μικρά χρονικά διαστήματα όπως μερικές εβδομάδες ή ένα μήνα. Στη συνέχεια, υπάρχουν πολλά σχολεία που έχουν δημιουργηθεί για να παρέχουν διαδικτυακή υποστήριξη, ή ακόμη και διαδικτυακά σχολεία», εξηγεί ο Κέλερ.

Η εκπαίδευση στο σπίτι είναι μια άλλη επιλογή για μερικούς, αλλά ο Κέλερ προτιμά να την αποκαλεί «παγκόσμια εκπαίδευση», η οποία, όπως λέει, «αγκαλιάζει αυτή την έννοια του να βλέπεις τον κόσμο ως την τάξη σου». 

Οικογένεια Έλετζ – Πένερ: 20 χώρες

Το Μπαλί είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για ψηφιακούς νομάδες. Οι Μάρτιν Πένερ και Ταρίν Έλεντζ Πένερ μαζί με τα τρία τους παιδιά, ηλικίας μεταξύ επτά και 12 ετών, έφυγαν από το Σιάτλ το 2018. Από τότε, η οικογένεια έχει επισκεφτεί σχεδόν 20 διαφορετικές χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα. Συνήθως, μένουν σε ένα μέρος για έναν έως τρεις μήνες. Η Πένερ εξομολογείται πως τα παιδιά ήταν ένας από τους λόγους για τον οποίο  αποφάσισαν να φύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Έλετζ Πένερ αναφέρει πως το ζευγάρι ήθελε να περνάει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά του. Αλλά δεν είναι όλα διασκέδαση και παιχνίδια. Υπάρχουν επίσης πρακτικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη, αναφέρουν. «Μία από τις προκλήσεις ήταν να βρούμε μια ισορροπία με τον χρόνο και τον χώρο μας», είπε. «Έχουμε περάσει τόσο μεγάλες περιόδους που είμαστε μαζί, κάθε στιγμή της ημέρας που ξυπνάμε. Όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα και χώρο, συνήθως πηγαίνοντας στη δουλειά ή στο σχολείο. Παρόλο που αυτό είναι αυτό που επιλέγουμε, εξακολουθεί να απαιτεί κάποια ισορροπία και μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένταση», προσθέτει.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εκπαίδευση χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους παγκόσμιους νομάδες με παιδιά. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά. Είναι δεκαπλάσιος ο αριθμός των επιλογών που μπορείτε να βρείτε και να συνδέσετε ως μια παγκόσμια σχολική οικογένεια», αναφέρει. «Έχουμε πάει σε σχολεία σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, υπάρχουν διαπιστευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Mirela Atanasiu (Clean Hydrogen Partnership): Έρχονται δύο Κοιλάδες Υδρογόνου σε Κόρινθο και Κρήτη (pics+χάρτες)

Οι νέοι ιδιοκτήτες της Silicon Valley Bank: Οι δισεκατομμυριούχοι που χτίζουν μια νέα τραπεζική αυτοκρατορία

ΣΥΡΙΖΑ: Ο μπασκετμπολίστας Ν. Παππάς υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας