Η επισήμανση ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή από τη Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται, γίνεται στο κείμενο έκτασης 11 σελίδων της γραπτής απάντησης που δίνει η χώρα στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας.

«Καμία “ρωσική εισβολή” στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί “ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση” δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Μόσχα στην απάντηση της γράφει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις, που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων».

Ακόμη, επισημαίνει πως «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».

«Πραγματική απειλή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»

Επίσης, απορρίπτει τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «στο 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: Να αναγκαστεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μη συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.

Μπλίνκεν: Η Ρωσία σχεδιάζει πρόσχημα για επίθεση

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για επίθεση στην Ουκρανία «τις επόμενες ημέρες», υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει πρόσχημα για την εισβολή στη γειτονική της χώρα, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ψεύτική ή και αληθινή επίθεση με χημικά όπλα.

Παρόμοια δήλωση έκανε νωρίτερα και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενσ Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ρωσία έχει τα πάντα έτοιμα για να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία χωρίς προειδοποίηση.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι νωρίτερα σήμερα έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντάς του να συναντηθούν στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Ρωσία να δηλώσει σαφώς και κατηγορηματικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία. «Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να τον αποτρέψω», τόνισε.

Τζόνσον: Ρωσική προβοκάτσια για να δικαιολογηθεί η εισβολή

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κατηγόρησε τη Ρωσία για προβοκάτσια που στοχεύει να δυσφημήσει το Κίεβο και να δικαιολογήσει μια επέμβαση, αφότου ένα νηπιαγωγείο επλήγη από οβίδα στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς.

«Ένα νηπιαγωγείο βομβαρδίστηκε, σε ένα περιστατικό που εμείς θεωρούμε πως, γνωρίζουμε ότι ήταν μια επιχείρηση […] που σχεδιάστηκε για να δυσφημήσει τους Ουκρανούς, σχεδιάστηκε για να φτιάξει ένα πρόσχημα, μια δόλια προβοκάτσια που δικαιολογεί μια ρωσική δράση», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση. «Φοβόμαστε πολύ ότι θα δούμε περισσότερα τέτοιου είδους πράγματα τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Ο ουκρανικός στρατός κατήγγειλε σήμερα μια επίθεση εναντίον της Στάνιτσα Λουγκάνσκα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί στο σκοτάδι η μισή πόλη και να προκληθούν ζημιές από μία οβίδα στο τοίχο ενός σχολείου, με τα τούβλα να καταλήγουν σε ένα δωμάτιο μαζί με παιδικά παιχνίδια. Αντιθέτως, οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ότι έχουν εντείνει τα πλήγματα βαρέων όπλων.

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς είναι μια κατάφωρη απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για μια εισβολή», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας, που επισκέπτεται το Κίεβο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Επέστρεψαν οι ανησυχίες για την ουκρανική κρίση – Αβεβαιότητα στο ταμπλό

«Εφιάλτης» για την εφοδιαστική αλυσίδα η συμφόρηση σε αμερικανικά & ασιατικά λιμάνια

Έρευνα της Eurostat για τα σκουπίδια: Πόσα παράγουμε – Πόσα πάνε στην ανακύκλωση