Κοντά στα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στην σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,85% και στις 955,37 μονάδες. Οι πωλητές έκαναν την εμφάνισή τους από την αρχή της ημέρας  λόγω των ανησυχιών και της νευρικότητας που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,9% και στις 2.338,55 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,7% και στις 1.595,15 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 1,51% και στις 730,10 μονάδες.

Με τις διεθνείς αγορές να βρίσκονται σε φάση διόρθωσης και με τους επενδυτές να προχωρούν σε μείωση ρίσκου στα χαρτοφυλάκια τους μιας και εκτός της Ουκρανικής κρίσης που υφίσταται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν να αντιμετωπίσουν την αλλαγή στρατηγικής των Κεντρικών Τραπεζών ως την επιτοκιακή τους πολιτική καθώς και τον υψηλό πληθωρισμό, το Χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε, παρά την πτώση, χαρακτήρα για μια ακόμη συνεδρίαση καταφέρνοντας να περιορίσει την πτώση σε ποσοστά που δεν απειλούν το ανοδικό σενάριο.  Το σενάριο αυτό στηρίζεται και από τις θετικές εκθέσεις των ξένων αναλυτών ειδικά για τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο σύμφωνα με τις οποίες «οι μετοχές θα μπορούσαν να ανατιμηθούν περαιτέρω από εδώ και πέρα καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη, το ευνοϊκό σκηνικό των επιτοκίων, η δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και οι διεθνείς ευκαιρίες που προσφέρουν πρόσθετη άνοδο στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε  report της η JP. Morgan την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντίστοιχα σε σημερινή της ανάλυση η Goldman Sachs αυξάνει τις τιμές στόχους για τις Eλληνικές τράπεζες αναφέροντας ότι βρίσκονται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης του ROTE μετά από περίπου 15 χρόνια εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου δανείων. Προβλέπει ότι ο δείκτης NPE των Eλληνικών τραπεζών θα φτάσει σε μονοψήφιο επίπεδο το 2022 και πέρα από την περίοδο απορρόφησης κινδύνου, αναμένει από τις Eλληνικές τράπεζες να μεταβούν προς την ανάπτυξη του ισολογισμού.

Σε αυτό το περιβάλλον η Ελληνική αγορά μετοχών μπορεί να ωφεληθεί από τους άνω του μέσου όρου ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (>8% το 2021 και περί του 5% το 2022 με βάση τις εκτιμήσεις του Διοικητή της ΤτΕ), κυρίως λόγω των αυξημένων ξένων επενδύσεων, της επανόδου του τουρισμού στα επίπεδα του 2019, καθώς και της εξομάλυνσης της καταναλωτικής δαπάνης, που επηρεάζεται θετικά και από τη αυξημένη εγχώρια καταθετική βάση.

Αν αυτό συνδυαστεί με τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το RRF, τις θετικές επιπτώσεις από μία πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εξέλιξη που θα διευρύνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα, τότε αναμένεται αύξηση των συνολικών επενδύσεων στη Ελλάδα τα επόμενα χρόνια καθώς και νέες ροές κεφαλαίων προς τις Ελληνικές μετοχές.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ΕΛΧΑ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest και Coca Cola έκλεισαν με ήπια κέρδη ενώ με αρνητικό πρόσημο και με τις μεγαλύτερες ζημιές έκλεισε η Jumbo, η οποία υποχώρησε κατά 3,77% με Πειραιώς, Alpha Bank, Λάμδα να υποχωρούν άνω του 2%, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ να υποχωρούν άνω του 1% και Aegean, Εθνική, Eurobank, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Σαράντης και Τιτάνας να κλείνουν ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 56 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 20,7 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμα:

Alpha Finance: Η στρατηγική και τα top picks στο Χρηματιστήριο για το 2022

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πώς βγάζει τα περισσότερα εκατομμύρια έξω από τα παρκέ

Αγγελική Φράγκου: Κέρδη το 2021 για τη Navios Maritime Partners LP, τη μεγαλύτερη εισηγμένη