Στην ανακοίνωση ότι περιορίζει δραστικά τη στρατιωτική της δραστηριότητα σε Κίεβο και Τσερνίγκιφ προχώρησε η Ρωσία, μετά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες εκπρόσωποι της ρωσικής αποστολής χαρακτήρισαν ουσιαστικές.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Φόρμιν, ο οποίος σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA, έκανε λόγο για «δραστική, κατά διαστήματα, μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας».

Μάλιστα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αποκλιμάκωση δεν αποτελεί κατάπαυση του πυρός.

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα ότι στις σημερινές συνομιλίες το Κίεβο έκανε και μία πρόταση, με βάση την οποία η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Η δήλωση αυτή του Μεντίνσκι μεταδόθηκε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, αφού ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.

Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε ότι «συγκεκριμένες μονάδες» του ρωσικού στρατού αποσύρονται από τα μέτωπα στο Κίεβο και στη βόρεια πόλη του Τσερνίγκιφ.

Τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για «συναίνεση και αμοιβαία κατανόηση» ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς και για την «πιο σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις».

«Λόγω του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία συμφωνίας για την ουδετερότητα και το μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας, καθώς και για την παροχή εγγυήσεων ασφάλειας στην Ουκρανία, προχωρούν στην πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και για την επίτευξη του απώτερου στόχου της υπογραφής της παραπάνω συμφωνίας, ελήφθη απόφαση για ριζική, κατά διαστήματα, μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», είπε ο Αλεξάντρ Φόρμιν στους δημοσιογράφους.

Συζητήσεις για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Μετά την απόφαση για δραστική μείωση της στρατιωτικής δραστηριότηας στις συγκεκριμένες περιοχές, οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να συζητούν την πιθανότητα συνάντησης ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο RIA Novosti.

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο, γεγονός που επιτρέπει την πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο Προέδρων.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι η Ουκρανία θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, προκειμένου οι πολίτες της Ουκρανίας να εγκρίνουν οποιαδήποτε συμφωνία που θα συνδέει το καθεστώς ουδετερότητας με τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Τόνισε δε ότι μόνο μετά από οποιαδήποτε έγκριση θα μπορούσε να υπάρξει επικύρωση από τις ευγγύητριες χώρες, τα Κοινοβούλιά τους και τη Βουλή της Ουκρανίας, ενώ επισήμανε ότι είναι σημαντικό για την κυβέρνηση της χώρας του να έχει την υποστήριξη του ουκρανικού λαού για αυτή τη συμφωνία.

Συνομιλίες Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα επικοινωνία με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις 16:15 ώρα Ελλάδας.

Νεότερη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι η επικοινωνία ανάμεσα στο Πρόεδρο των ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους ηγέτες έληξε περίπου στις 17:30 ώρα Ελλάδος.

Η Ουκρανία προσφέρει ουδετερότητα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ

Στις συνομιλίες που είχε με την Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της, όπως δήλωσαν Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Επίσης, όπως ανέφεραν οι ίδιοι, οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός.

Οι προτάσεις είναι οι πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένες που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα η Ουκρανία. Ακόμη, προβλέπουν εγγυήσεις ασφαλείας κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της ρήτρας συλλογικής άμυνας, ενώ μεταξύ των πιθανών εγγυητών ασφαλείας θα μπορούσαν να είναι η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς.

«Αν καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καθορίσει πραγματικά το σημερινό καθεστώς της ως μια χώρα μη ενταγμένη σε κάποιο συνασπισμό και ως μια μη πυρηνική δύναμη με τη μορφή μόνιμης ουδετερότητας», δήλωσε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικά τμήματα στο έδαφός μας, και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτική συμμαχία», δήλωσε σε σχόλιό του στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας. «Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με την συγκατάθεση των εγγυητριών χωρών».

Ουκρανία: Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να γίνουν εγγυήτριες δυνάμεις

Παράλληλα, η Ουκρανία πρότεινε να προσυπογράψουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Διεθνή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ώστε ο μηχανισμός που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλής να μοιάζει με το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, αλλά να προβλέπει διαπραγματεύσεις που να διαρκούν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών ημερών σε περίπτωση που θα υπάρξει πράξη εισβολής και θα παρέχουν τη συνδρομή τους. Όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, τη δήλωση αυτή έκανε ο Νταβίντ Αραχαμία, μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Σήμερα κάναμε επισήμως μια πρόταση, ένα σχήμα για ένα νέο σύστημα εγγυήσεων για την Ουκρανία», δήλωσε ο Αραχαμία, επισημαίνοντας: «Δεν υπογράφουμε γενικά τίποτα, αλλά απλώς καταθέτουμε τις προτάσεις μας ως διαπραγματευτές στη ρωσική πλευρά […] Επιμένουμε στο να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν όλοι οι εγγυητές ασφαλείας, η οποία θα επικυρωθεί, ώστε να μην επαναληφθεί το λάθος […] που έγινε με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης».

«Ποιες χώρες βλέπουμε μεταξύ των εγγυητριών χωρών; Τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι η Βρετανία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, και η Ρωσική Ομοσπονδία συμπεριλαμβάνεται, αλλά σε αυτήν θα αναφερθούμε ξεχωριστά, οι ΗΠΑ φυσικά, η Γαλλία, η Τουρκία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι αυτές είναι οι χώρες και η συμφωνία πρέπει να είναι ανοιχτή σε περίπτωση που άλλες χώρες εκδηλώσουν την επιθυμία να την προσυπογράψουν. Επίσης, ο Αραχαμία είπε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με χώρες που θα μπορούσαν να είναι εγγυήτριες για την ασφάλεια της Ουκρανίας και πως μερικές έχουν ήδη προκαταρκτικά δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Παράλληλα, ο Ουκρανός διαπραγματευτής δήλωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη δεν διευθετούνται από αυτήν την ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία, και «οι διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προσωρινά δεν θα λειτουργούν στα εδάφη αυτά, ώστε οι εγγυήτριες χώρες να μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτές τις εγγυήσεις».

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή κρίση: Πρωταγωνιστούν οι Έλληνες εφοπλιστές με πλωτούς σταθμούς φυσικού αερίου (FSRU)

Έρχεται νέο σοκ από τον πληθωρισμό: Πάνω από 8% και τον Μάρτιο

Γερμανία: Σταδιακό de facto εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προανήγγειλε η Αναλένα Μπέρμποκ