Την ανάγκη να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας επισήμαναν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι Εμανουέλ Μακρόν, Μπόρις Τζόνσον, Μάριο Ντράγκι και Όλαφ Σολτς με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας περίπου μίας ώρας, οι ηγέτες των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας επανέλαβαν ότι είναι αποφασισμένοι «να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία», καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία.

Πιο αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Ιταλίας, αναφέρεται:

«Οι πέντε ηγέτες επιβεβαίωσαν τη σημασία ενός στενού συντονισμού σε ό,τι αφορά τη βοήθεια των θεσμών και των κατοίκων της Ουκρανίας, με ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων και στην παροχή αρωγής στις ολοένα και αυξανόμενες ροές προσφύγων.

Παράλληλα, συμφώνησαν στην ανάγκη στήριξης των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την όσο γίνεται συντομότερη επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η διαφοροποίηση των προμηθειών ενέργειας».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε το γραφείο του Μπόρις Τζόνσον, οι ηγέτες των παραπάνω χωρών συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση σε ό,τι αφορά την αποφασιστικότητα των Δυτικών χωρών απέναντι στη Ρωσία.

«Οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη να συνεργαστούν, ώστε να αναδιαμορφώσουν τη διεθνή ενεργειακή αρχιτεκτονική και να περιορίσουν την εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει χαλάρωση της αποφασιστικότητας της Δύσης μέχρι να τερματιστεί η φρίκη στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, σχολίασε από την πλευρά του ότι το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν «θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια».

ΗΠΑ: Η βοήθεια στην Ουκρανία θα συνεχιστεί

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, αναφέρεται ότι ο Τζο Μπάιντεν και οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες, με τους οποίους συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά, συμφώνησαν να συνεχίσουν με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Οι ηγέτες δήλωσαν αποφασισμένοι να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία, καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Λι Σιεν Λουνγκ, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι αναμένει να δει αν η Ρωσία «θα κρατήσει τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στο Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά όσα συμβαίνουν», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως: «Φαίνεται ότι συμφωνούμε ομόφωνα ότι πρέπει να δούμε τι έχουν να προσφέρουν» οι Ρώσοι.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Η συμφόρηση στα λιμάνια δεν οφείλεται στους μεγάλους όγκους φορτίων αλλά στην έλλειψη εργατικού δυναμικού

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουδετερότητα προσφέρει η Ουκρανία, μειώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις η Ρωσία (upd)

Έρχεται νέο σοκ από τον πληθωρισμό: Πάνω από 8% και τον Μάρτιο