search icon

Διεθνή

Rystad Energy: Η ενεργειακή κρίση φέρνει επενδύσεις $42 δισ. στο φυσικό αέριο

Τα τεράστια πρότζεκτ του LNG στη Βόρεια Αμερική μπορεί, μεν, να μη βελτιώσουν την τρέχουσα κατάσταση αλλά θα αλλάξουν για πάντα τις ισορροπίες της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου

H παγκόσμια ενεργειακή κρίση ενδέχεται να οδηγήσει σε τεράστιες επενδύσεις στις υποδομές άντλησης και επεξεργασίας φυσικού αερίου, οι οποίες θα κυμανθούν κοντά στα $42 δισ το 2024, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Rystad Energy.

Οι μειωμένες επενδύσεις στις υποδομές αποτελούν σημαντικό παράγοντα της τρέχουσας κρίσης η οποία απειλεί τις μεγαλύτερες οικονομίες ανά τον κόσμο. Οι αναλυτές έχουν πολλάκις τονίσει πως τα κράτη-μέλη του OPEC+ δεν έχουν περαιτέρω περιθώρια αύξησης της ενεργειακής παραγωγής τους λόγω της χρόνιας έλλειψης επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων.

«Όσο επιδεινώνεται η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και οι διαφορετικές χώρες προσπαθούν να συνάψουν συμφωνίες με αξιόπιστους ενεργειακούς παρόχους, οι επενδύσεις των υποδομών στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα καταγράψουν δραματική αύξηση», υπογράμμισε η Rystad.

Οι αναλυτές υπολόγισαν, επίσης, πως η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου θα φτάσει τα 14,7 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα το 2030, σχεδόν υπερδιπλάσια από τα 8,7 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα του 2021. Η συνολική παραγωγή θα φτάσει στο ζενίθ της το 2034 στα 16,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Προφανώς, αυτές οι επενδύσεις δε θα βελτιώσουν την παρούσα κατάσταση, αλλά θα μετατρέψουν τις ΗΠΑ στη μεγαλύτερη εξαγωγέα LNG του κόσμου. Μέχρι το 2030, η αμερικανική ήπειρος, με ηγέτη τις ΗΠΑ, θα παράγει το 30% του παγκόσμιου φυσικού αερίου, ενώ οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού το 25%, σύμφωνα με τη Rystad.

Σύμφωνα με το Business Insider, οι επενδύσεις ήδη επικεντρώνονται στις ΗΠΑ. Περίπου $10 δισ. έχουν επενδυθεί στα πρότζεκτ της Exxon Mobil στο Τέξας και το Golden Pass πρότζεκτ της Qatar Energy. Οι επενδύσεις στο πρότζεκτ της Venture Global στη Λουιζιάνα έχουν αγγίξει τα $13,2 δισ. 

Διαβάστε ακόμη

Παρακολουθήσεις: Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι

Υπό αναθεώρηση ο στόχος του ελλείμματος 2% λόγω των έκτακτων αναγκών

Exit mobile version