Η πιο μεγάλη ώρα στη ζωή του πρώην κρυπτο- δισεκατομμυριούχου Σαμ Μπάνκμαν- Φριντ είναι τώρα. Γιατί στη δίκη του -η οποία συνεχίζεται με βασικό αντικείμενο την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου του FTX και της Alameda Research- θα κριθεί εάν ο Φριντ, γνωστός και ως SBF από τα αρχικά του ονόματός του, είχε δόλο. Σε αυτή την περίπτωση ο 31χρονος ενδεχομένως να πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα περάσει όλη την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή…

Μέχρι σήμερα, πάντως, το πράγμα για τον μέχρι πρότινος πλουσιότερο και ισχυρότερο κρυπτο-billionaire δεν πάει ιδιαίτερα καλά. Κυρίως, επειδή η βοηθός Κατήγορος της αμερικανικής Εισαγγελίας, Ντανιέλ Σασούν, φαίνεται τόσο καλά «διαβασμένη» που αποδομεί το προφίλ του και τον αναγκάζει να επαναλαμβάνει φράσεις όπως «δε θυμάμαι» και «δεν το εννοούσα έτσι όπως ακούστηκε».

Η Σασούν παρουσίασε, κατά την εξέταση του Μπάνκμαν- Φριντ, απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του (κάποιες εκ των οποίων με δημοσιογράφους) στις οποίες εμφανίζεται να αποκαλεί με αισχρούς χαρακτηρισμούς τους εκπροσώπους των Ρυθμιστικών Αρχών, αλλά κυρίως να καταφέρεται με υποτιμητικές και υβριστικές εκφράσεις εναντίον κάποιων πελατών του. «Ηλίθιους (…)» αποκαλούσε τους πελάτες του, αποκάλυψε η Σασούν, με τον SBF να απαντά ότι αυτό το σχόλιό του αφορούσε «μια συγκεκριμένη μερίδα» πελατών της FTX και της Alameda Research.

Τα πιο δύσκολα για τον SBF ωστόσο δεν είναι αυτά. Ο πρώην δισεκατομμυριούχος κλήθηκε να απαντήσει στο αν ήξερε ότι η κρίση στο ανταλλακτήριό του ήταν μη διαχειρίσιμη και αν προσπαθούσε να εξαπατήσει τον κόσμο που έχασε τα χρήματά του (και τις Αρχές), ή αν όλα έγιναν από άγνοια. Και, προς ώρας τουλάχιστον, στις περισσότερες ερωτήσεις, απαντά «δεν θυμάμαι». Όπως για παράδειγμα στο (βασικότατο) ερώτημα εάν έλεγε δημοσίως ότι η FTX και η Alameda δεν αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία» και ότι είναι ανεξάρτητες- κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια.

Ο Μπάνκμαν Φριντ περιέγραψε τι συνέβη πριν από την κατάρρευση του FTX, στις 11 Νοεμβρίου πέρυσι. Στις 6 Νοεμβρίου, μετά από tweet του CEO της Binance (κύριου ανταγωνιστή του ανταλλακτηρίου) που άφηνε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμο για χρεοκοπία, το FTX είδε εκροές ύψους 1 δισ. δολαρίων. Την επόμενη, οι εκροές έφτασαν τα 4 δισεκατομμύρια, 100 φορές μεγαλύτερες από μια συνηθισμένη μέρα κάτι για το οποίο ο SBF είπε ότι «ανησύχησε».

Και τι έκανε γι’ αυτό; Ανέβασε στο Twitter μια δήλωση με την οποία διαβεβαίωνε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ότι τόσο η FTX όσο και τα assets της ήταν απολύτως ασφαλή. Γι’ αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση τον κατηγορεί ότι εξαπάτησε πελάτες και επενδυτές σχετικά με την κατάσταση των εταιρειών του, κάτι το οποίο ο Μπάνκμαν Φριντ αρνείται, λέγοντας ότι το πρωί της 7ης Νοεμβρίου, όταν το ανέβασε, η δήλωσή του ήταν ακριβής. Βέβαια μερικές ώρες μετά, όλα άρχισαν να καταρρέουν, το FTX, η Alameda, άλλες εταιρείες του οικοσυστήματος, τα κρυπτονομίσματα. Και οι retail, κυρίως, επενδυτές, βυθίζονταν στην απόγνωση. Ο ίδιος εξήγησε ότι επέλυε μια κρίση ρευστότητας και ότι η κατάρρευση κατά 50% σε λίγες ώρες της αξίας των assets της Alameda, οδήγησε την αξία της από περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο 0, περίπου.

Οπλισμένη με ένα τεράστιο portfolio εγγράφων και ηχητικών αποσπασμάτων από παλιότερες συνεντεύξεις του Μπάνκμαν- Φριντ, η Σασούν προσπάθησε να καταδείξει ότι η αδελφή εταιρεία της FTX, η Alameda Research, δεν υπόκειτο στους ίδιους κανόνες συναλλαγών με τους άλλους λογαριασμούς στην πλατφόρμα της FTX και ότι ο SBF απέκρυψε αυτό το προνόμιο από το κοινό.

Ο πρώην δισεκατομμυριούχος, σε μεγάλο βαθμό ως τώρα δίνει ασαφείς απαντήσεις, δηλώνοντας συχνά ότι δεν θυμάται συζητήσεις ή δηλώσεις που έκανε στο παρελθόν. Και αναγκάζει τον δικαστή (Λιούις Κάπλαν) να παρέμβει τουλάχιστον δύο φορές για να του δώσει εντολή να απαντήσει απλώς ναι ή όχι και να σταματήσει να προσπαθεί να συμπεράνει τις προθέσεις της Σασούν.

Με τη δημόσια κατήγορο να ολοκληρώνει την εξέτασή της σήμερα, τη σκυτάλη παίρνει η υπεράσπιση, με τις αγορεύσεις των δύο πλευρών να αναμένονται στα τέλη της εβδομάδας. Και μετά, θα μένει η απόφαση του δικαστηρίου που θα κρίνει το μέλλον του κάποτε πανίσχυρου επιχειρηματία, που υπερηφανευόταν ότι ήταν τόσο ισχυρός ώστε μπορούσε να αγοράσει ακόμα και τη Goldman Sachs

Διαβάστε ακόμη 

Χατζηδάκης: €600 εκατ. επιπλέον στον προϋπολογισμό με τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή 

Αυτά είναι τα μέτρα για τους «ενεργειακά ευάλωτους» καταναλωτές

Λάδι: Στα ύψη οι τιμές – Ποιες είναι οι εκτιμήσεις (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ