Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η χώρα του – και η νότια Ευρώπη ευρύτερα – θα μπορούσε να δώσει την απάντηση στην έλλειψη προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς η περιοχή επιδιώκει να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

“Η Ισπανία και, θα έλεγα, η Νότια Ευρώπη, θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν μια απάντηση σε αυτή την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία”, δήλωσε ο Σάντσεθ στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αργά τη Δευτέρα.

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι η Ισπανία αντιπροσωπεύει το 37% της συνολικής δυναμικότητας επαναεριοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπου το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μετατρέπεται ξανά στο τελικό προϊόν του φυσικού αερίου. Είπε επίσης ότι η Ιβηρική Χερσόνησος, που περιλαμβάνει την Ισπανία και την Πορτογαλία, φιλοξενεί περίπου το ήμισυ των αποθηκευτικών χώρων LNG της ΕΕ.

“Αυτός ο πόλεμος μας έδωσε επίσης ένα πολύ σημαντικό μάθημα, το οποίο είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο, η ενεργειακή απόδοση δεν αποτελούν μόνο έναν μεγάλο σύμμαχο για τις χώρες και τις οικονομίες για την αντιμετώπιση των προσπαθειών για την κλιματική αλλαγή, αλλά σε αυτό το πολύ περίπλοκο και πολύ αβέβαιο γεωπολιτικό σενάριο θα μας παρέχουν τα μέσα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και την αυτονομία μας”, πρόσθεσε.

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας – και της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας – έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στην Ισπανία, με τη Μαδρίτη να μιλά έντονα για την ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης για τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.

Μαζί με τη γειτονική Πορτογαλία, η Ισπανία εισήγαγε ένα προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα, μια κίνηση που τη διαφοροποιεί από το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ΕΕ.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η αγορά ενέργειας της ΕΕ δεν είναι κατάλληλη για να ανταποκριθεί στην τρέχουσα κρίση.

“Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, δήλωσε.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ναυαγεί ο διαγωνισμός πώλησης, αλλάζει ρότα η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας

Ο ανασχηματισμός (που δεν βλέπω), ο Ευκλείδης «σφύριξε», η Αττική Οδός Νο2, η Volterra πάει στη ΔΕΗ και η Εθνική τράπεζα (ξανα)πουλάει… την Ευρώπη 

Cryptos: Πώς και γιατί χάθηκαν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 6 μήνες