Σε αλλαγή γραμμής προχωρεί η κυβέρνηση σε σχέση με την αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, δίνοντας τέλος στα σενάρια πώλησης της εταιρείας.  Στη χθεσινή έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθαρίζεται για πρώτη φορά, ότι η δικαστική εμπλοκή με τα ELFE θα απαιτήσει δύο με τρία χρόνια μέχρι να τελεσφορήσει, για αυτό και ο προγραμματισμένος διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις.

Τον τελευταίο χρόνο στο τραπέζι  έχουν πέσει διάφορες σκέψεις για την εκμετάλλευση της κρατικής εταιρείας, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 65% και το 35% τα ΕΛΠΕ. Μία από αυτές προέκρινε ένα σχέδιο πώλησης της θυγατρικής «Φυσικό Αέριο Ελλάδας», που είναι leader στην αγορά με πάνω από μισό εκατομμύριο πελάτες και κέρδη προ φόρων 14 εκ. ευρώ το 2020. Η είσοδος στο χρηματιστήριο, μέρος του ποσοστού που κατέχει στην ΔΕΠΑ το δημόσιο  είναι επίσης ένα από τα σενάρια που φαίνεται να έχουν συζητηθεί στο πρόσφατο  παρελθόν.

Η κατάληξη του διαγωνισμού που ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη εξαιτίας  της δικαστικής διαμάχης με την βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας δικαιώθηκε στο εφετείο για τον τρόπο  τιμολόγησης των ELFE κατά την περίοδο 2010-2015.

Κάποιοι πίστεψαν τότε ότι η δικαστική εξέλιξη θα  αποτελούσε αφορμή για να ξεπαγώσει ο διαγωνισμός. Ωστόσο, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ ζύγισαν το αποτέλεσμα και σε αυτό εκτιμάται ότι συνετέλεσαν δύο κυρίως παράγοντες. Πρώτον, ότι ο μεγάλοι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν φαίνονταν πρόθυμοι να συνεχίσουν στον διαγωνισμό με τους αστερίσκους της δικαστικής διαμάχης και ζητούσαν από το δημόσιο να καταβάλλει τις αποζημιώσεις σε περίπτωση δικαστικής ήττας.

Το δεύτερο είναι ότι η διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξυπηρετεί περισσότερο και τον κυβερνητικό σχέδιο καθώς η επιχείρηση παροχής φυσικού αερίου, αποτελεί ένα βασικό πυλώνα υποστήριξης των μέτρων κατά της ακρίβειας, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν η εταιρεία περνούσε σε ιδιωτικά χέρια.

Στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το ΤΑΙΠΕΔ είχε καταρτίσει μια shortlist από έξι υποψήφιους: τις C.G. Gas Ltd (εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου), MET Holding AG (ευρωπαϊκή εταιρεία εμπορίας ενέργειας, με έδρα την Ελβετία), Mytilineos, Shell Gas B.V., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.-Edison International Holding N.V., κοινοπραξία Motor Oil-ΔΕΗ.

Ο διαγωνισμός έμπλεξε στη δικαστική διαμάχη μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, με την τελευταία ακόμη και μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση, να δηλώνει ότι θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο.

Οι προβλέψεις για την αποθήκη Νότιας Καβάλας

Κινητικότητα προεξοφλείται από την ευρωπαϊκή έκθεση και στην Υπόγεια Αποθήκη της Καβάλας, στην οποία μετέχουν η κοινοπραξία του ΔΕΣΦΑ με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Energean.

Με βάση την έκθεση, αναμένεται η οριστικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ένα θέμα που καταγράφει μεγάλες καθυστερήσεις και υπήρξε σύγκρουση της Αρχής με τον ΔΕΣΦΑ τους προηγούμενους μήνες.

Στην περίπτωση που οριστικοποιηθεί η ρύθμιση, εκτιμάται ότι μπορεί να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές στα τέλη Ιουλίου και να επιλεγεί ανάδοχος μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ωστόσο οι συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου έχουν μεταβληθεί ριζικά τους τελευταίους μήνες και οι μεγάλες ανατιμήσεις καθιστούν επιλογή υψηλού κόστους το γέμισμα της αποθήκης.

Διαβάστε ακόμη

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης της επένδυσης του 1 δισ. της Microsoft στην Ελλάδα

Ο ανασχηματισμός (που δεν βλέπω), ο Ευκλείδης «σφύριξε», η Αττική Οδός Νο2, η Voltera πάει στη ΔΕΗ και η Εθνική τράπεζα (ξανα)πουλάει… την Ευρώπη 

Ξεκινούν προσφυγές για «άδικες» αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ (πίνακας)