Οι φοιτητές στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας θα δυσκολευτούν να βρουν στέγη σε λογικές τιμές καθώς φέτος τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 5,9% σε σχέση με το 2021, όπως προκύπτει από έρευνα που παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία συμβούλων MLP από κοινού με το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας με έδρα την Κολωνία (IW).

Οι συντάκτες της έρευνας έχουν συγκρίνει τα ενοίκια σε 38 πόλεις της Γερμανίας και καταγράφουν αυξήσεις παντού. Μάλιστα η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο Βερολίνο, με +18,5% μέσα σε έναν χρόνο! Μάλλον αποτελούν παρελθόν οι «καλές εποχές», στις οποίες πολλοί φοιτητές προτιμούσαν το Βερολίνο για τα φθηνά ενοίκιά του, αλλά και για έναν πιο εναλλακτικό και μποέμ τρόπο ζωής.

«Όσο ανεβαίνουν οι τιμές της ενέργειας, τόσο αυξάνεται συνολικά η ζήτηση για κατοικίες πιο μικρές και πιο οικονομικές», δηλώνει ο αναλυτής του IW Μίχαελ Βόιγκτχεντλερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). «Επιπλέον», επισημαίνει, «λόγω της σημαντικής ανόδου των επιτοκίων το τελευταίο διάστημα, πολλοί από τους επίδοξους αγοραστές αρχίζουν τώρα να αλλάζουν γνώμη και να προσανατολίζονται περισσότερο στην ενοικίαση, κάτι που ασφαλώς αυξάνει τη ζήτηση και οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στην αγορά φοιτητικής στέγης».

Ακριβές και οικονομικές επιλογές

Η πιο ακριβή επιλογή για τους φοιτητές παραμένει, για μία ακόμη χρονιά, το Μόναχο. Άλλωστε πρόκειται για την πόλη με το πιο ακριβό real estate σε όλη τη Γερμανία, αν εξαιρέσουμε την κοσμική νήσο Sylt στη Βόρεια Θάλασσα, δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους «επώνυμους». Μία επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στο Μόναχο, κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης, στοιχίζει κατά μέσο όρο 787 ευρώ μηνιαίως. Ακολουθεί κατά πόδας η Στουτγάρδη, όπου η αντίστοιχη γκαρσονιέρα τιμάται 786 ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των τελευταίων ετών, βρίσκεται πλέον το Βερολίνο με 718 ευρώ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για αυτό που κατά λέξη μεταφράζεται ως «ζεστό ενοίκιο» (Warmmiete) και περιλαμβάνει όχι μόνο το μίσθωμα του ακινήτου καθεαυτό, καθώς και ορισμένα άλλα έξοδα (νερό, κοινόχρηστα, καλωδιακή σύνδεση τηλεόρασης, αποκομιδή απορριμμάτων, αλλά συνήθως όχι τη θέρμανση ή το ηλεκτρικό ρεύμα).

Πολύ χαμηλότερες είναι οι τιμές στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας. Για παράδειγμα στη Λειψία, όχι πολύ μακριά από το Βερολίνο, το ενοίκιο για αντίστοιχη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 383 ευρώ, στο Μαγδεμβούργο στα 303 ευρώ και στο Κέμνιτς της Σαξονίας στα 224 ευρώ. Υπάρχει όμως και μία άλλη εναλλακτική επιλογή, ιδιαίτερα δημοφιλής για πρωτοετείς φοιτητές που ενδιαφέρονται όχι μόνο για τη στέγασή τους, αλλά και για …νέες γνωριμίες: η συγκατοίκηση με άλλους, τουλάχιστον δύο ή τρεις, πολλές φορές σε κτίρια παλαιότερης κατασκευής, με κοινόχρηστο μπάνιο και κουζίνα. Ακόμη και σε αυτές τις «κοινότητες συγκατοίκησης» (Wohngemeinschaften), οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 9,4% τον τελευταίο χρόνο. Στο ταπεινό Κέμνιτς ένα δωμάτιο στοιχίζει κατά μέσο όρο 186 ευρώ, ενώ στο Μόναχο 545 ευρώ.

 

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle