Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, Tζέιμι Ντίμον, δήλωσε ότι παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά την αμερικανική οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω ενός συνδυασμού οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων.

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές δυνάμεις που θα μας επηρεάσουν το 2024 και το 2025, δήλωσε ο Ντίμον σε συνέντευξή του στον Άντριου Ρος Σόρκιν του CNBC την Τετάρτη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τρομοκρατική δραστηριότητα στο Ισραήλ και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως και η ποσοτική σύσφιξη η οποία ακόμα αμφισβητώ αν καταλαβαίνουμε ακριβώς πώς λειτουργεί αποτελούν σημαντικά εμπόδια για φέτος και το 2025» δήλωσε ο Ντίμον.

Η ποσοτική σύσφιξη αναφέρεται στις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τον εξορθολογισμό του ισολογισμού της και την χαλιναγώγηση των επιπτώσεων προηγούμενων κινήσεων χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων.

Ο Ντίμον έχει πολλές φορές παραμείνει επιφυλακτικός τα τελευταία χρόνια, παρά το ρεκόρ κερδοφορίας της JP Morgan η οποία είναι και η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και της ανθεκτικής πορείας της αμερικανικής οικονομίας η οποία αψήφησε τις προσδοκίες.

Παρά τις διαβρωτικές επιπτώσεις του πληθωρισμού, ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής παρέμεινε ως επί το πλείστον ικανοποιημένος λόγω των καλών επιπέδων απασχόλησης και των αποταμιεύσεων που είχε δημιουργήσει την εποχή της πανδημίας.

Κατά την άποψη του Ντίμον, η σχετικά ζωηρή χρηματιστηριακή αγορά των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε υπερβολική χαλάρωση των επενδυτών όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν. 

Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το CNBC, ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 19% το περασμένο έτος και δεν απέχει πολύ από τα ανώτατα επίπεδα.  

«Νομίζω ότι είναι λάθος να επαναπαυτούμε», δήλωσε ο Ντίμον, προσθέτοντας πως «όταν οι χρηματιστηριακές αγορές καταγράφουν άνοδο, είναι σα να έχουμε πάρει ένα φάρμακο το οποίο μας κάνει να νιώθουμε υπέροχα. Πρέπει, όμως, να θυμηθούμε πως είχαμε πολύ υψηλά επίπεδα δημοσιονομικής υποστήριξης, κάτι το οποίο θα πρέπει να μας κάνει πολύ πιο επιφυλακτικούς όσον αφορά την πραγματική πορεία της οικονομίας».

Παρόμοια άποψη έχει και ο CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ο οποίος δήλωσε σε αντίστοιχη συνέντευξή του ότι «ενώ το περιβάλλον της αγοράς, εξαιρουμένων των γεωπολιτικών ζητημάτων, είναι καλύτερο σήμερα σε σχέση με πριν από ένα έτος» τον προβληματίζει η εκτίναξη του αμερικανικού χρέους στα ύψη.

«Ανησυχώ πολύ για την αύξηση του χρέους», υπογράμμισε ο Σόλομον, υποστηρίζοντας πως «πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και να λάβουμε υπόψη κάποια στιγμή. Απλά η αντιμετώπισή του μπορεί να καθυστερήσει για περίπου έξι μήνες».

Ο Ντίμον έχει πολλές φορές προχωρήσει σε δυσοίωνες προβλέψεις. Το 2022, προειδοποίησε τους επενδυτές για μία οικονομική «καταιγίδα» εξαιτίας της ποσοτικής σύσφιξης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξής του, Ο Ντίμον παρουσίασε τις απόψεις του τόσο για την Ουκρανία, όσο και για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ, την κατάσταση στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων αλλά και το πρόσφατο θέμα της έγκρισης των spot bitcoin ETFs από την SEC και το bitcoin.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ντίμον υποστήριξε πως «πρέπει  να υπογραμμίσουμε στο αμερικανικό κοινό ότι η μάχη αυτή πρόκειται για την ελευθερία και τη δημοκρατία και γι’ αυτό επιλέγουμε να λάβουμε μέρος».

Διαβάστε ακόμη:

«Κόκκινα» χρέη στην Εφορία: Στο «σφυρί» μεζονέτες, καταστήματα, γραφεία και οικόπεδα

Αεροπορικές εταιρείες: Αυτές είναι οι 25 πιο ασφαλείς για το 2024 (λίστες)

Πώς ένας στους τρεις φορολογούμενους… κέρδισε την εφορία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ