Σε μια επίσημη τελετή στον κήπο του Λευκού Οίκου, με ένα πλήθος κόσμου και μέλη των εργατικών συνδικάτων στις πρώτες σειρές του κοινού, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε και επίσημα το νέο πακέτο δασμών κατά της Κίνας, που ανοίγει ένα νέο κεφαλαίο στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε άμεσα και στην προσυπογραφή του σχετικού κειμένου, on camera, πλαισιωμένος από μια επιλεγμένη ομάδα μελών από διάφορα εργατικά συνδικάτα, στα οποία είχε ήδη προαναγγείλει και υποσχεθεί, στο πλαίσιο των προεκλογικών του επαφών, πιο επιθετική γραμμή έναντι της Κίνας και των επιχειρήσεων της.

Το timing, άλλωστε, δεν ήταν τυχαίο. Αν και ο Λευκός Οίκος επεξεργαζόταν εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια, την τροποποίηση του πακέτου των δασμών που πρώτος δρομολόγησε ο Ντόναλντ Τραμπ επί διακυβέρνησης του, η επίσημη ανακοίνωση ήρθε έξι μήνες πριν την κρίσιμη κάλπη της 5ης Νοεμβρίου. Εύλογος στόχος δε, ήταν να προβάλει στο κοινό και τους ψηφοφόρους την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να προστατέψει την οικονομία, την εθνική ασφάλεια και τις αμερικανικές θέσεις εργασίας από τις κινεζικές επιχειρήσεις και τις παράτυπες πρακτικές που εφαρμόζει το Πεκίνο.

«Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να ανταγωνιστούν και να κερδίσουν στις βιομηχανίες του μέλλοντος εφόσον ο ανταγωνισμός είναι δίκαιος» επεσήμανε, κατηγορώντας την Κίνα πως επιδίδεται σε παράτυπες πρακτικές και… απατεωνιές αντί να προσπαθεί να ανταγωνιστεί δίκαια τις ΗΠΑ.

«Η Κίνα είναι αποφασισμένη να κυριαρχήσει στις βιομηχανίες αυτές. Και εγώ είμαι εξίσου αποφασισμένος να βεβαιωθώ ότι θα είναι η Αμερική αυτή που θα οδηγεί τον κόσμο (στις βιομηχανίες αυτές)» ξεκαθάρισε αποσπώντας το χειροκρότημα του κοινού.

Το περιεχόμενο του νέου πακέτου είχε ήδη διαρρεύσει από την ίδια την κυβέρνηση από νωρίς. Όμως, επιβεβαιώθηκε και επίσημα διά στόματος Μπάιντεν.

Οι δασμοί αυξάνονται και συνάμα επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους κλάδους, στρατηγικά σημαντικούς, με επίκεντρο την υψηλή τεχνολογία και την πράσινη ανάπτυξη: εξοπλισμός ΑΠΕ, όπως ηλιακά πάνελ, ημιαγωγοί, υγειονομικός εξοπλισμός και βέβαια ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι δασμοί στα EV θα τετραπλασιαστούν, από το 25% στο 100%, οι δασμοί στα ηλιακά πάνελ θα διπλασιαστούν στο 50%, όπως αντιστοίχως και οι δασμοί στους ημιαγωγούς και οι δασμοί στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα θα υπετριπλασιαστούν από το 7,5% στο 25%. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης και άλλα προϊόντα και μηχανήματα, από μπαταρίες λιθίου και γερανούς έως ιατρικό εξοπλισμό και βασικά χημικά στοιχεία.

Ο συνολικός λογαριασμός μεταφράζεται σε μια κάθετη αύξηση των επιβαρύνσεων για κινεζικές εισαγωγές συνολικής αξίας 18 δισ. δολαρίων ετησίως. Θα έρθει δε, να προστεθεί στα μέτρα της εποχής Τραμπ, καθώς θα διατηρηθούν και οι υπάρχοντες δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων.

Προφανώς το Πεκίνο θα απαντήσει με αντίμετρα, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε πως τα μέτρα ήταν μια αναλογική απάντηση στις πρακτικές της Κίνας.

«Επί χρόνια η κινεζική κυβέρνηση διοχετεύει κρατικά χρήματα σε κινεζικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, στο χάλυβα, το αλουμίνιο, τους ημιαγωγούς, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα ηλιακά πάνελ, ακόμη και σε ζωτικής σημασίας υγειονομικό εξοπλισμό όπως γάντια και μάσκες» με τρόπο που ο ίδιος, όπως εξήγησε, δεν πρόκειται να επιτρέψει να συνεχίσει να συμβαίνει χωρίς κόστος. «Δεν θα επιτρέψουμε στην Κίνα να πλημμυρίσει την αγορά μας, καθιστώντας αδύνατο για τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να ανταγωνιστούν δίκαια».

Πολιτικοί σχολιαστές επεσήμαναν πως το ζήτημα της σκλήρυνσης της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Κίνας στο εμπορικό πεδίο είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα που βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και τους δύο προεδρικούς μονομάχους.

Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τον νυν Λευκό Οίκο πως θέλει να χαλαρώσει τους δασμούς που είχε επιβάλει ο ίδιος για να… προστατέψει τον μέσο Αμερικανό εργαζόμενο, κάτι που πρακτικά διέψευσε ο Μπάιντεν με τα σημερινά μέτρα, αφαιρώντας έτσι από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο του ένα σημαντικό όπλο που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί εναντίον του. 

«Είμαι άνθρωπος των δασμών» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν στην ομιλία του, προκαλώντας εκνευρισμό στο στρατόπεδο του αντιπάλου του, ο οποίος κράταγε τον… εκλεκτό αυτό τίτλο – τουλάχιστον μέχρι τώρα – για λογαριασμό του στο όνομα βέβαια της προστασίας του Αμερικανού εργαζόμενου και των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι επικοινωνιακά το ζήτημα φαίνεται να «πουλάει» στους αμερικανούς ψηφοφόρους, οικονομικοί αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν ότι μεγάλο μέρος των πολιτών δεν συνειδητοποιεί ότι πρακτικά το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστος που προκαλούν οι δασμοί τελικά μετακυλίεται στους απλούς καταναλωτές και την τελική τιμή των προϊόντων!

Διαβάστε ακόμη

Φόρος «εκ των προτέρων» σε εποχικές επιχειρήσεις

Εξοπλιστική κούρσα Ελλάδας-Κίνας-Ιαπωνίας στις ναυπηγήσεις πλοίων

Ηνωμένο Βασίλειο: Παραμένει σε τροχιά μείωσης επιτοκίων η BoE μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ