Μπορεί το Netflix να μολύνει το περιβάλλον; Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, το streaming έχει το δικό του «βρώμικο μυστικό».

Οι υπηρεσίες streaming απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, προκειμένου να μεταφέρουν τον μεγάλο όγκο δεδομένων του περιεχομένου τους, με αποτέλεσμα οι εξαιρετικά δημοφιλείς σειρές όπως το Squid game, να επιβαρύνουν με την προβολή τους το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Guardian, η έκρηξη που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στις προβολές δημοφιλών σειρών σε πλατφόρμες όπως το Netflix, η Disney+ και το YouTube, απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Μάλιστα, η τελευταία σχετική μέτρηση που έγινε δείχνει ότι η μόλυνση που προκαλείται από τα βλαβερά αέρια που βγαίνουν στην ατμόσφαιρα, καθώς τα 210 εκατ. χρήστες του Netflix παρακολουθούν τις δέκα πιο δημοφιλείς ταινίες και σειρές του, σε διάστημα ενός μήνα φτάνει τη μόλυνση που θα προκαλούσε ένα αυτοκίνητο που θα ταξίδευε για 1,2 δισ. χλμ, δηλαδή καλύπτοντας απόσταση από τη Γη μέχρι τον Κρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα ενός χρόνου η μόλυνση στην ατμόσφαιρα είναι πολλαπλάσια.

Οι πλατφόρμες με υπηρεσίες streaming λειτουργούν με ενέργεια που παράγεται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Ο έλεγχος της μόλυνσης που προκαλείται από τη λειτουργία τους γίνεται από την οργάνωση Greening of Streaming.

Πάντως, το Netflix ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει μέχρι το 2022 να έχει αποκτήσει ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πως θα κάνει αντισταθμιστικές ενέργειες για τις ποσότητες των βλαβερών αερίων που δεν θα μπορεί να συγκρατήσει (αναδασώσεις κτλ).

Διαβάστε ακόμη

Citigroup: «Βουνό» για την Ελλάδα η επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας (διάγραμμα)

«Κόκκινο» από την αγορά για το Τέλος Εξισορρόπησης

KLM: Στα €169 εκατ. τα κέρδη για το 2020