Μικρή αύξηση σημείωσε η αγορά έργων Τέχνης πέρυσι σε σχέση με το 2021 εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Art Basel/UBS που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (4.4.2023). Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, οι παγκόσμιες πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 3% το 2022 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, στα 62,2 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, τα επίπεδα αυτά ξεπερνούν εκείνα του 2019, τα οποία είχαν διαταράξει την αγορά μαζί με την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία. «Το 2022 μπορεί να χαρακτηριστεί ως έτος απόκλισης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, το οποίο επικαλείται τη France Television, η ανάπτυξη της αγοράς προήλθε από το υψηλό επίπεδο, ενώ οι πωλήσεις στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν λόγω των αυστηρών στρατηγικών κατά του Covid-19. Από την άλλη πλευρά, «η αμερικανική αγορά ανέκαμψε δυναμικά, εξασφαλίζοντας και πάλι την ηγετική της θέση» στην παγκόσμια αγορά Τέχνης.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι παρά τις αβεβαιότητες «οι συλλέκτες παρέμειναν προσηλωμένοι στην αγορά», για τους οποίους «αυτή η προσεκτική ανάπτυξη εν μέσω βαθιάς αβεβαιότητας αποτελεί απόδειξη της δύναμης της μετα-πανδημικής αγοράς Τέχνης και δίνει λόγο να πιστεύουμε στην ανθεκτικότητά της.

Μάλιστα, οι πλούσιοι συλλέκτες που ερωτήθηκαν από την Arts Economics σε συνεργασία με το UBS Investor Watch, παραμένουν αισιόδοξοι για το μέλλον της αγοράς το 2023, ενώ το 2022 ξόδεψαν περισσότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.

Ανοδική είναι και η πορεία της ψηφιακής Τέχνης, καθώς σύμφωνα με Noah Horowitz, διευθύνοντα σύμβουλο της Art Basel, τα πράγματα εξελίσσονται θετικά, παρά την απότομη πτώση των κρυπτονομισμάτων που συνήθιζαν να δίνουν ώθηση σε αυτό το τμήμα. «Η δημοτικότητα της ψηφιακής, κινηματογραφικής και βιντεοτέχνης έχει αυξηθεί σημαντικά, από το 1% των πωλήσεων το 2021 στο 5% πέρυσι», σημειώνει ο Horowitz.

Η ψηφιακή Τέχνη που υποστηρίζεται από τα NFT (τα ψηφιακά πιστοποιητικά γνησιότητας για το διαδικτυακό περιεχόμενο που έχουν γίνει τόσο δημοφιλή) «αποτελεί μεγάλο μέρος αυτής της αλλαγής και δείχνει πώς η αγορά συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στην εποχή», δήλωσε ο Noah Horowitz.

Υπενθυμίζεται ότι η Art Basel διοργανώνει μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Γιατί δεν πέφτει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη (πίνακες)

Εξάρχου: Γιατί η Intrakat προχώρησε στην εξαγορά της Άκτωρ, δεν σχεδιάζουμε αύξηση κεφαλαίου

Γιατί η Τουρκία έχει έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο παρά το ρεκόρ στις εξαγωγές