Μέχρι και οι πλούσιοι λάτρεις των πολυτελών αυτοκινήτων μπήκαν σε διαδικασία να αναθεωρήσουν τις δαπάνες τους εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, όπως προκύπτει από το αρνητικό πρόσημο στα έσοδα της ιστορικής μάρκας Bentley το 2023.

Συγκεκριμένα, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Cheshire και θυγατρική της Volkswagen, ανακοίνωσε μείωση 17% στα λειτουργικά κέρδη τα οποία διαμορφώθηκαν σε 589 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα επίσης μειώθηκαν περίπου 13% στα 2,9 δισ. ευρώ.

Περίπου 13.560 εμβληματικά οχήματα της εταιρείας παραδόθηκαν το 2023, ποσοστό 11% λιγότερα από το προηγούμενο έτος, τα οποία ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν το τρίτο υψηλότερο σύνολο στην ιστορία της Bentley.

Το 2022 τα κέρδη της Bentley σημείωσαν εξαιρετική άνοδο λόγω των αλλαγών στα καταναλωτικά πρότυπα και της ανθεκτικότητας της πλούσιας πελατείας της στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις. Ωστόσο, τα κέρδη έχουν υποχωρήσει αισθητά εξαιτίας των τρεχουσών δύσκολων συνθηκών αγοράς, αφού και οι πιο εύποροι πελάτες αισθάνονται την πίεση από τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό.

Ο Adrian Hallmark, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bentley Motors, ανέφερε πως παρά το συνεχώς μεταλασσόμενο και ασταθές γεωπολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το 2023 είχε θετική απόδοση για την εταιρία και παρόλο που οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν αβέβαιες και για το 2025, η Bentley σκοπεύει να προσαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο, επιδεικνύοντας προσαρμοστικότητα είτε σε αυξήσεις είτε σε μειώσεις της ζήτησης.

Αισιόδοξο για την εταιρεία γεγονός αποτελεί το ότι οι αγοραστές ξοδεύουν πιο πρόθυμα περισσότερα μετρητά για εξατομικευμένες προσαρμογές στα αυτοκίνητά τους.

Διαβάστε ακόμη

Έλληνες εφοπλιστές: Παγκόσμιοι κυρίαρχοι σε τάνκερ και LNG

Εξωδικαστικός: Διαγραφή οφειλών μέχρι 60% και για δάνεια σε Ελβετικό φράγκο

Λίσα Σάλετ (Morgan Stanley): H τάση της αποδολαριοποίησης απειλεί τις αμερικανικές μετοχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ