Διεθνή

Στίγκλιτζ: «Να μην αφήσουμε την κρίση να πάει χαμένη» – Ώρα ανασύνταξης της αμερικανικής οικονομίας

  • newsroom


Ο Στίγκλιτς, δήλωσε ότι θα ήταν «υγιές» για την αμερικανική οικονομία να αυξήσει τους «λίγο» τους φόρους  για να χρηματοδοτήσει «κάποια από τα πράγματα που χρειαζόμαστε για το κοινό καλό».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε μια κρίση να πάει χαμένη», τονίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, σημειώνοντας πως είναι μια καλή στιγμή να ανασυνταχθεί η οικονομία των ΗΠΑ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε στο CNBC πως η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε ότι το οικονομικό σύστημα δεν λειτουργεί, επικαλούμενος την ανισότητα, την κλιματική κρίση και την έλλειψη ανθεκτικότητας της αγοράς.

«Μπορείτε να έχετε δύο σε ένα», δήλωσε στο CNBC στο ετήσιο φόρουμ Ambrosetti στις όχθες της λίμνης Κόμο στην Ιταλία.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει, για παράδειγμα, να επενδύσουν στην κατασκευή «πράσινων» υποδομών που δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στη μείωση της ανισότητας, είπε ο Στίγκλιτς,. “Μόλις βάλεις το μυαλό σου να το σκεφτείς, συνειδητοποιείς ότι μπορούμε να επιτεθούμε σε δύο ή τρία από αυτά τα προβλήματα ταυτόχρονα”, είπε ο 78χρονος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν την εργασία και το κεφάλαιο.

Ο Στίγκλιτς, δήλωσε ότι θα ήταν «υγιές» για την αμερικανική οικονομία να αυξήσει «λίγο» τους φόρους  για να χρηματοδοτήσει «κάποια από τα πράγματα που χρειαζόμαστε για το κοινό καλό».

Μια επιτυχημένη οικονομία δεν καθορίζεται μόνο από τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως οι υποδομές και οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης, είπε επίσης ο Στίγκλιτς. Ο ανταγωνισμός κάνει τις οικονομίες πιο καινοτόμες, ενώ τα μονοπώλια μειώνουν την καινοτομία, κατέληξε ο Στίγκλιτς.

Διαβάστε ακόμη:

«Ναυμαχία» για τα λιμάνια: Οι μνηστήρες για Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο, οι Τούρκοι και το παρασκήνιο

Αυτό είναι το νέο project για ιδιωτική φοιτητική κατοικία στη Θεσσαλονίκη (pics)

Γεωργιάδης: «Θα υπάρξουν ανατιμήσεις» – Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία