Το εκτελεστικό διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, το οποίο έχει ως στόχο τη διαφύλαξη  ευαίσθητων δεδομένων των Αμερικανών πολιτών, ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις σε ορισμένες κινεζικές εφαρμογές, ώστε να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των ιδιωτικών πληροφοριών, εάν θέλουν να παραμείνουν στην αγορά των ΗΠΑ.

Ο στόχος είναι να αποτραπεί η πρόσβαση αλλοδαπών αντιπάλων όπως η Κίνα και η Ρωσία σε μεγάλες ποσότητες προσωπικών και ιδιόκτητων επιχειρηματικών πληροφοριών.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενδέχεται να εκδώσει κλήσεις για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με συγκεκριμένες εφαρμογές λογισμικού smartphone, tablet και επιτραπέζιων υπολογιστών. Στη συνέχεια, το πρακτορείο μπορεί να διαπραγματευτεί όρους για τη χρήση τους στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να απαγορεύσει τις εφαρμογές.

Το εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν αντικατέστησε τις απαγορεύσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που επιβλήθηκαν το 2020 κατά των δημοφιλών κινεζικών εφαρμογών WeChat, ιδιοκτησίας Tencent Holdings και TikTok, ιδιοκτησίας ByteDance, ενώ αμερικανικά δικαστήρια είχαν εμποδίσει την εφαρμογή των απαγορεύσεων.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία των κλητεύσεων για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με συγκεκριμένα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, συσκευές τάμπλετ, αλλά και λογισμικό εφαρμογών προσωπικών υπολογιστών.

Στη συνέχεια, το ίδιο υπουργείο ενδέχεται είτε να διαπραγματευτεί τους όρους της χρήσης τους στις ΗΠΑ είτε να απαγορεύσει τις εφαρμογές, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

Στο προσκήνιο οι εφαρμογές WeChat και TikTok

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα θα μπορούσε να συμπεριλάβει περισσότερες εφαρμογές αναφορικά με τα τελευταία προεδρικά διατάγματα του Τραμπ εξαιτίας του πιο ισχυρού νομικού πλαισίου.

Το Reuters είναι το πρώτο που δημοσιεύει λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να εφαρμόσει το εκτελεστικό διάταγμα, συμπεριλαμβανομένης και της αναζήτησης υποστήριξης από άλλες χώρες.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι χώρες με τις οποίες συνεργάζεται θα συμφωνήσουν στις εφαρμογές, οι οποίες πρέπει να απαγορευτούν.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο θα αποφασίσει για το ποιες εφαρμογές θα βρεθούν στο επίκεντρο της ανάληψης δράσης από τις αμερικανικές υπηρεσίες με την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου πλαισίου κριτηρίων. Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι στην ιδιοκτησία, να ελέγχονται ή να διοικούνται από άτομα ή ένα φορέα που υποστηρίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες ή την κατασκοπευτική δράση μιας ξένης ανταγωνίστριας χώρας, όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Οι εφαρμογές από την Κίνα είναι πολύ πιθανό να έρθουν σε σύγκρουση με το Υπουργείο Εμπορίου, δεδομένης της αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, καθώς η κινεζική κυβέρνηση ασκεί έλεγχο στις εταιρείες και τον αριθμό των κινεζικών εφαρμογών που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με το Reuters, εκτός των WeChat και TikTok, οκτώ άλλες εφαρμογές που είχαν μπει στο στόχαστρο από το επιτελείου του απερχόμενου Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» και από την τωρινή αμερικανική διοίκηση.

Διαβάστε ακόμη:

Φορολογικές δηλώσεις – ακίνητα: Δεν «μετράνε» φέτος οι αποζημιώσεις ενοικίων στην κάλυψη των τεκμηρίων

Πόσο κεφαλαιακά θωρακισμένες είναι οι τράπεζες – Οι ενισχυτικές κινήσεις και οι προκλήσεις

Toν Σεπτέμβριο «κλείνει» και η επένδυση στην Αφάντου