Μετά το καλοκαίρι, πιθανότατα μέσα τον Σεπτέμβριο, δρομολογείται, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την πολυσυζητημένη επένδυση στην Αφάντου της Ρόδου, με επενδυτή τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Μερκούριο Αγγελιάδη.

Πρόκειται για τον διαγωνισμό που είχε ολοκληρωθεί -θεωρητικά- από το 2014, όταν πλειοδότες του διαγωνισμού για τα δύο ακίνητα, το ακίνητο Golf – Βόρειο Αφάντου και το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» – Νότιο Αφάντου, είχαν ανακηρυχθεί τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς οι εταιρείες M. A. Angeliades του ομίλου Αγγελιάδη και T.N. Aegean Sun Investments, υπό τη διοίκηση του ομίλου Νικολαϊδη από την Κύπρο, γνωστό και από την Atlantica Hotels and Resorts.

Εκτοτε το… σίριαλ της Αφάντου είχε πολλά επεισόδια, μεταξύ των οποίων και αυτό με την αρχαιολογική υπηρεσία, μέχρι να αποδειχθεί τελικά ότι οι επίμαχες εκτάσεις δεν απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά.

Μετά την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με το υπουργείο Πολιτισμού και τη διενέργεια προκαταρκτικών δοκιμαστικών τομών, έφτασε το 2019 προκειμένου να μπουν οι αρχικές υπογραφές με τους επενδυτές, τόσο για το βόρειο, όσο και για το νότιο τμήμα της έκτασης.

Ειδικά για το Νότιο Αφάντου, επίσης προ διετίας, το 2019, έγινε και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την καταβολή εφάπαξ του τιμήματος των 15,2 εκατ. ευρώ και επενδυτικό πλάνο για τη δημιουργία 3 νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και παραθεριστικού – τουριστικού χωριού 20 ανεξάρτητων κατοικιών, συμφερόντων της οικογενείας Νικολαΐδη, με προϋπολογισμό ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής του έτερου τμήματος, για το οποίο έχει πλειοδοτήσει η εταιρεία του Μερκούριου Αγγελιάδη με 26,9 εκατ. ευρώ, προβλεπόταν επίσης, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα εντός του 2019.

Ωστόσο, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και συνέχεια στην πολυετή περιπέτεια με νέα επιμέρους προβλήματα, όπως οι καταπατήσεις στην έκταση, ενώ παράλληλα έπρεπε και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να δώσει το «πράσινο φώς», από τη στιγμή που πρόκειται για επενδυτή με κεφάλαια εκτός ΕΕ σε περιοχή όπως η Ρόδος, που θεωρείται παραμεθόριος.

Χθες, με αφορμή και τις εξελίξεις για τo mega project του Ελληνικού, όπου το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής θα γίνει, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι «στις 10 Ιουνίου ο επενδυτής για τη μεγάλη επένδυση της Αφάντου στη Ρόδο, κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ την προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή».

Πρόκειται ουσιαστικά για την ανανέωση της εγγυητικής για την επένδυση, για την οποία μάλιστα η φημολογία των τελευταίων μηνών έφερε τον όμιλο Αγγελιάδη να βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου και χρηματοδότησης. Ο υπουργός Ανάπτυξης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι και αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί «όπως είχαμε δεσμευθεί. Θα λύσουμε όλες τις εκκρεμότητες ετών και η χώρα θα πάει μπροστά».

Ο Μερκούριος Αγγελιάδης, με καταγωγή από τη Σύμη, δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών στις ΗΠΑ, με μεγάλη παρουσία και σε δημόσια κτιριακά έργα, ενώ ειδικά για την επένδυση της Ρόδου, ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι αποτελεί ένα «έργο ψυχής και επιστροφής στην πατρίδα».

Το project περιλαμβάνει μια μικτή τουριστική επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, με το πλάνο να  περιλαμβάνει «μια ολοκληρωμένη τουριστική και οικιστική ανάπτυξη», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με γκόλφ, πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, βίλες, δημιουργία μαρίνας κ.ά..

Διαβάστε ακόμη

ΟΠΑΠ: «Fast Forward» στη μετά-COVID εποχή

M/MARITIME: Παρουσιάζει τον δεξαμενισμό του πρώτου πλοίου του στόλου AVRA.GR, στο Νεώριο της Σύρου της ONEX

Online αγορές: Πού κυμαίνεται το κόστος στις παραγγελίες από εξωτερικό