Στο ναδίρ φαίνεται ότι βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας, μετά την απόφαση του OPEC+, του οποίο ηγούνται το Ριάντ και η Μόσχα, να μειώσουν σκόπιμα την ημερήσια παραγωγή του πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια, με στόχο την αύξηση των τιμών.  

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «δεν έχει καμία πρόθεση» να συναντήσει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. 

«Ο πρόεδρος θα επανεκτιμήσει τις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία επειδή (το Ριάντ) πήρε το μέρος της Ρωσίας ενάντια στα συμφέροντα του αμερικανικού λαού» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του OPEC+. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πετρελαϊκό καρτέλ αποφάσισε να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου, οδηγώντας σε αύξηση την τιμή του αργού, κάτι το οποίο κινδυνεύει να ανατροφοδοτήσει το πληθωριστικό φαινόμενο στις ΗΠΑ και στην υπόλοιπη Δύση. 

Ταυτόχρονα, η μείωση της παραγωγής ωφελεί τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες -και ιδίως τη Ρωσία- οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να πουλούν τα βαρέλια αργού σε υψηλότερη τιμή και κατ’ επέκταση να έχουν υψηλότερα έσοδα από τον ενεργειακό τομέα.  

Ακριβώς μετά την απόφαση του OPEC+, τα συμβόλαια Brent εκτοξεύθηκαν και πάλι κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ακόμη και σήμερα παραμένουν άνω των επιπέδων των 90 δολαρίων ανά βαρέλι. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στην αγορά εμπορευμάτων ασκούνται αρκετές καθοδικές πιέσεις, λόγω του ακριβού δολαρίου και της πιθανότητας ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. 

H πορεία της τιμής του πετρελαίου Brent τον τελευταίο μήνα

Τον Ιούλιο, ο Τζο Μπάιντεν είχε ταξιδέψει στο Ριάντ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα συνταχθεί με τα συμφέροντα της Μόσχας και δεν θα συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής. Ωστόσο, τα πράγματα τελικά εξελίχθηκαν διαφορετικά. 

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι ανάμεσα στις υπό εξέταση επιλογές είναι και η επαναπροσέγγιση της Ουάσιγκτον όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια προς τη Σαουδική Αραβία. 

Διαβάστε επίσης

Οικογένεια Αθανασιάδου: Από τις ημέρες δόξας στην απειλή των πλειστηριασμών: Η πτώση μιας «αυτοκρατορίας» του Τύπου (pics)

Ντο Κουόν: O φυγάς πίσω από το κραχ των $60 δισ. στα κρυπτονομίσματα

Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι DJs στον κόσμο για το 2022