Η επιβολή των εθνικών lockdown σχεδόν σε κάθε γωνία του κόσμου ώθησε δεκάδες εκατομμύρια άτομα να δοκιμάσουν καινούριες ασχολίες. Όπως φάνηκε από την δραστική αύξηση των συνδρομητών του, πολλοί κατέφυγαν στην θαλπωρή του Netflix. Άλλοι επέστρεψαν σε ένα παλιό χόμπι τους και αρκετοί, έκαναν τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο μέρος της καθημερινότητας τους.

Μέσα στο 2020, η JPM securities εκτιμά πως άνοιξαν 10 εκατομμύρια καινούριοι χρηματιστηριακοί λογαριασμοί, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Μόνο τον Δεκέμβρη, η Robinhood, η αγαπημένη εφαρμογή για trading των Millennials που δεν παίρνει καθόλου προμήθεια από τις συναλλαγές, κατεβάστηκε πάνω από 500.000 φορές. Η διαδικτυακή κίνηση έχει αυξηθεί ακόμη και στις ιστοσελίδες καθιερωμένων εταιρειών σαν την TD Ameritrade και την Holding Corp.

Όμως όλοι αυτοί οι νέοι επενδυτές κάνουν πολλά άλλα πράγματα στο διαδίκτυο πέρα από trading. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εξελιχθεί σε ψηφιακά trading desks, όπου ιδιώτες επενδυτές ανταλλάσσουν πληροφορίες και μοιράζονται τις επιδόσεις τους. Βέβαια, κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με τα chat rooms στα τέλη της δεκαετίας του, που βοήθησε να διατηρηθεί το dot-com bubble. Ωστόσο, οι άνθρωποι ποτέ δεν έχουν υπάρξει τόσο διασυνδεδεμένοι και το trading ποτέ δεν ήταν τόσο προσβάσιμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η NIO, ένα κινεζικό startup που, όπως αρκετές άλλες κατασκευάστριες ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, είδε την τιμή της μετοχής της να εκτοξεύεται τους τελευταίους μήνες. H NIO χρειάστηκε ένα πακέτο βοηθείας 683 εκατομμυρίων δολαρίων για να εξασφαλίσει την επιβίωση της τον Απρίλιο, όμως μόλις μερικούς μήνες αργότερα, έγινε η 5η σε κεφαλαιοποίηση αυτοκινητοβιομηχανία στον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή η αξία της πλησιάζει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από την θετική αντίδραση στην πρόσφατη εμπορική της έκθεση και στην κυκλοφορία ενός νέου μοντέλου.

Φυσικά, ο μέσος άνθρωπος μάλλον δεν έχει ακούσει ούτε μία φορά στη ζωή του για την NIO. Όμως το κινεζικό start-up είναι ίσως το αγαπημένο «παιχνίδι» των επενδυτών της πανδημίας. Περίπου 111 εκατομμύρια μετοχές της NIO άλλαξαν χέρια μέσα στο 2020, με την τιμή της στην αρχή της χρονιάς να βρίσκεται στα 4 δολάρια, ενώ πλέον έχει ξεπεράσει τα 60 δολάρια. Οι νίκες των δύο Δημοκρατικών υποψηφίων στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια, που έφεραν και την γερουσία στα χέρια του κόμματος τους, έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην μετοχή. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί τολμηρά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τα οποία είναι πολύ πιο πιθανό να εφαρμοστούν με την Δημοκρατική κυριαρχία στο Κογκρέσο. Έτσι, επωφελούνται τα «πράσινα» start-ups.

Προφανώς, όλοι αυτοί οι επενδυτές της NIO δεν έκατσαν στο γραφείο τους, μελετώντας εντατικά τις προοπτικές και τα οικονομικά της εταιρείας. Όπως είπε στην Wall Street Journal ο Νικ Ματζιούλι, που ερεύνησε στατιστικά από τη Robinhood «οι περισσότεροι χρήστες, δεν ωθούσαν, αλλά κυνηγούσαν τα κέρδη της NIO». Κάτι απόλυτα λογικό, από την στιγμή που οι αναρτήσεις με το #stockmarket είχαν πάνω από 800 εκατομμύρια προβολές στο TikTok στο δεύτερο μισό του 2020, αριθμός τριπλάσιος από εκείνον του πρώτου εξαμήνου. Αντίστοιχα, την προηγούμενη χρονιά διπλασιάστηκαν οι συνδρομητές του δημοφιλούς forum #WallStreetBets, στο Reddt.

Είναι γεγονός: Το ενδιαφέρον για το trading, τουλάχιστον στους κύκλους του διαδικτύου, αυξάνεται. Και φυσικά, η αγαπημένη ασχολία του ψηφιακού ανθρώπου είναι να μοιράζεται με τους γύρω του τις θετικές εξελίξεις στην ζωή του. Πράγματι, είναι πολύ εύκολο να δει κανείς τα φαινομενικά εύκολα κέρδη μέσω trading κάποιου αγνώστου στο διαδίκτυο και να θέλει να τον μιμηθεί. Βέβαια, το πρόβλημα, όχι μόνο με το trading, είναι ότι τα άτομα πολύ σπάνια κάνουν αναρτήσεις όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά.

Διαβάστε ακόμη

Kαταστήματα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον τρόπο που θα λειτουργήσει από Δευτέρα η αγορά

Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος ψεύδεται ασύστολα, ενώ η λίρα καταρρέει

ΠΟΥ: Ζητεί στοιχεία από τη Νορβηγία για τους 23 θανάτους μετά από εμβόλιο