Μετά από το έτος-ρεκόρ για τις αρχικές δημόσιες προσφορές (ΙΡΟ) των τεχνολογικών εταιρειών του 2021, όπως αυτές των Toast, Rivian, GitLab, HashiCorp και Robinhood, το 2022 ήταν εξαιρετικά απογοητευτικό.

Η μόνη ενδιαφέρουσα ΙΡΟ, φέτος, ήταν αυτή της Mobileye η οποία συγκέντρωσε χρηματοδότηση κάτω από $1 δισ. Σύμφωνα με τη FactSet καμία άλλη αμερικανική τεχνολογική ΙΡΟ δε συγκέντρωσε πάνω από $100 εκατ. 

Το 2021, από την άλλη, αποτέλεσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έτος για τον κλάδο, αφού έλαβαν χώρα τουλάχιστον 10 τεχνολογικές ΙΡΟs στις ΗΠΑ με άντληση κεφαλαίων άνω του $1 δισ., χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αρχικές δημόσιες προσφορές των Roblox, Coinbase και Squarespace οι οποίες δε χρειάστηκαν εξωτερική χρηματοδότηση.

Το 2022, όμως, οι επενδυτές ξεκίνησαν να αποφεύγουν τα ρίσκα και να επικεντρώνονται σε εταιρείες με σταθερές βάσεις και αναπτυξιακό πλάνο. Οι εταιρείες οι οποίες προγραμμάτιζαν αρχική δημόσια προσφορά έχουν πια αλλάξει τα πλάνα τους.

Συνολικά, τα deals για ΙΡΟ κατέγραψαν μείωση της τάξης του 94% το 2022, από τα $155,8 δισ. στα $8,6 δισ., σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young. 

O δείκτης Nasdaq Composite ενδέχεται να καταγράψει τη μεγαλύτερή ετήσια πτώση του από το 2008 και την πρώτη συνεχόμενη χειρότερη ετήσια πορεία του σε σχέση με τον S&P 500 από τη διετία 2006-2007.

Σύμφωνα με τον CEO της New Constructs, Ντέιβιντ Τρέινερ, οι επενδυτές πρέπει να σοβαρευτούν και να εκτιμήσουν τις εταιρείες βασιζόμενοι στα οικονομικά τους δεδομένα και όχι σε κούφιες υποσχέσεις. 

Δεδομένης της άκρατης ανάπτυξης των ΙΡΟs ο Τρέινερ προειδοποιούσε για κατάρρευση της αγοράς το 2020 και το 2021 και οι εκτιμήσεις του φάνταζαν απαισιόδοξες (bearish) όταν η αγορά είχε «πάρει τα πάνω της». Τώρα πια, οι εκτιμήσεις αυτές φαντάζουν «μαντικές», αφού τόσο η Robinhood, όσο και οι Rivian και Sweetgreen έχουν απολέσει το 85% της αξίας τους από τα περσινά υψηλά. 

Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του NYSE, Λιν Μάρτιν στο CNBC, «παραμένω αισιόδοξη για το 2023, αφού υπάρχουν πολλές εταιρείες που αναμένουν να προχωρήσουν σε ΙΡΟs όταν μειωθεί η μεταβλητότητα στις αγορές».

Για τις εταιρείες αυτές, όμως, το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν πρέπει απλά να αποφύγουν τη μεταβλητότητα της αγοράς και τη bear market. Πρέπει επίσης να καταλάβουν πως οι αξιολογήσεις τους από ιδιώτες επενδυτές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αγορά. Οι εταιρείες που προχώρησαν σε ΙΡΟ πέρυσι είχαν τη στήριξη του «bull run» της αγοράς του προηγούμενου έτους το οποίο βασιζόταν στα χαμηλά επιτόκια και την δραματική ανάπτυξη του τεχνολογικού κλάδου. Οι μεγάλες ΙΡΟs των Facebook το 2012 και αυτές των Uber, Airbnb, Twilio και Snowflake πιο πρόσφατα είχαν επανατροφοδοτήσει την αγορά με ρευστότητα.

Οι εταιρείες venture capital, παράλληλα, αντιμετώπιζαν τα νέα hedge funds τα οποία «έριχναν» δισεκατομμύρια δολάρια στη νέα αγορά. Τα χρήματα ήταν άπλετα, αλλά και τα «φρένα ήταν κομμένα». Το 2021, οι VCs άντλησαν $131 δισ., ξεπερνώντας το ψυχολογικό φράγμα των $100 δισ. για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Η μέση αξιολόγηση των ΙΡΟs κυμαινόταν στα $360 εκατ. το 2021 και στα $200 εκατ. το 2020. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν ιστορία.

Η Stripe μείωσε την εσωτερική της αξιολόγηση κατά 28% τον Ιούλιο από τα $95 δισ. στα $74 δισ., σύμφωνα με την Wall Street Journal. Σε παράλληλη κίνηση προχώρησε και η Checkout.com από τα $40 δισ. στα $11 δισ., σύμφωνα με τους Financial Times. H Instacart μείωσε την αξιολόγησή της από τα $39 δισ. στα $24 δισ. τον Μάιο, στα $15 δισ. τον Ιούλιο και στα $10 δισ. την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Information. H αξιολόγηση της Klarna μειώθηκε από τα $46 δισ. στα $6,7 δισ. φέτος, πτώση της τάξης του 85%.

Σύμφωνα με τον managing director της Thomvest Ventures, Ντον Μπάτλερ, η αγορά των ΙΡΟs δε θα βελτιωθεί πολύ περισσότερο το 2023. Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed ενδέχεται να προκαλέσει ύφεση, ενώ οι επενδυτές φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν περαιτέρω επενδυτικούς κινδύνους.

Ο Μπάτλερ, επίσης, τονίζει πως η Silicon Valley έχει πια την ευκαιρία να μεταβεί από τη στρατηγική της «ανάπτυξης» σε αυτή της «κεφαλαιακής αποτελεσματικότητας» η οποία θα οδηγήσει τις τεχνολογικές εταιρείες σε κερδοφορία και θα περιορίσει τις προσλήψεις στον κλάδο, επιφέροντας διαρθρωτικές αλλαγές. O Μπάτλερ υπογράμμισε πως η «μετάβαση αυτή θα συνεχιστεί για αρκετά τρίμηνα ακόμα, κάτι το οποίο θα περιορίσει τις αρχικές δημόσιες προσφορές».

Μία από τις εταιρείες με υψηλή αξιολόγηση είναι και η Databricks η οποία είχε αντλήσει $1,6 δισ. ιδιωτικών επενδύσεων κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης των $38 δισ. τον Αύγουστο του 2021. Βάσει των στοιχείων του α’ εξαμήνου του 2021, η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 75%, ενώ βρίσκεται στην κορυφή των αναμενόμενων ΙΡΟs του 2023.

Ο CEO της Databricks, Αλί Γκόντσι δεν προγραμματίζει μία αρχική δημόσια προσφορά αλλά τουλάχιστον δεν ανησυχεί για τα οικονομικά της εταιρείας. Αντιθέτως, υπογραμμίζει πως το γεγονός πως η εταιρεία δεν είναι εισηγμένη τη βοηθά αφού δε χρειάζεται να βελτιώνει συνεχώς τη ρευστότητά της. Σημειωτέον πως η Databricks έχει αποφύγει τις απολύσεις και ο Γκότσι τόνισε πως είναι έτοιμος να προσλάβει νέα ταλέντα, σε αντίθεση με τις εισηγμένες Big Tech οι οποίες προχωρούν σε μαζικές απολύσεις.

Διαβάστε ακόμη

Στο «κόκκινο» η αγορά ενέργειας και το 2023 – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Αλέξανδρος Κουρής: Δύο χρυσά βραβεία στις Βρυξέλλες και ένα νέο εργοστάσιο για την μπύρα «Νήσος»

«Ποδαρικό» με το… δεξί κάνουν οι τράπεζες – Ευκαιρίες και προκλήσεις το 2023