Η παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, η άνοδος του δολαρίου, οι τεχνολογικές και επιχειρηματικές εξελίξεις και οι προκλήσεις τους, αλλά και η ισότητα των δύο φύλων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου παρευρέθηκαν δισεκατομμυριούχοι, παγκόσμιοι ηγέτες και επενδυτές.

Αυτές ήταν οι βασικότερες τοποθετήσεις της ετήσιας συνάντησης του 2018.

Ντόναλντ Τραμπ: «Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στις ΗΠΑ»

Η σημερινή τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ίσως η πιο πολυαναμενόμενη όλης της διοργάνωσης, αφού είθισται οι Αμερικανοί πρόεδροι να μην μεταβαίνουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε μήνυμα ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επενδύσετε στην αμερικανική αγορά», εστιάζοντας στη φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε. «Η ευημερία των ΗΠΑ βοηθά και την ευημερία όλου του κόσμου», τόνισε υπεραμυνόμενος του συνθήματος του «πρώτα οι ΗΠΑ» ενώ διαβεβαίωσε πως ο ίδιος υποστηρίζει το «ελεύθερο αλλά δίκαιο διεθνές εμπόριο». Την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα ήθελε ένα ισχυρό δολάριο.

Η πρόσφατη αποδυνάμωση του δολαρίου βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων.

Στίβεν Μνούτσιν: «Η αποδυνάμωση του δολαρίου δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας»

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, λέγοντας ότι η υποχώρηση του δολαρίου δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας, αντίθετα, είναι θετική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι μακροπρόθεσμα, πιστεύει στην ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος.

Εμανουέλ Μακρόν: «Η Γαλλία επέστρεψε»

Άλλη μια ομιλία που αναμενόταν από την επιχειρηματική κοινότητα ήταν αυτή του Γάλλου προέδρου, ο οποίος δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία και την Ευρώπη, λαμβάνοντας μάλιστα θερμό χειροκρότημα όταν δήλωσε πως «η Γαλλία επέστρεψε» στην παγκόσμια σκηνή. «Ας μην είμαστε αφελείς, η παγκοσμιοποίηση περνάει μια μεγάλη κρίση και αυτή η πρόκληση πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από τα κράτη και την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να βρεθούν και να εφαρμοστούν παγκόσμιες λύσεις. Θέλω να κάνω μια έκκληση για δράση. Η Γαλλία έχει επηρεαστεί από διαρθρωτικές αλλαγές και από αυτή τη σχέση με την παγκοσμιοποίηση» τόνισε.

Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος που βρίσκεται εν μέσω προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης, μίλησε στο Νταβός για την ανάγκη βαθύτερης ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αμυντικό και οικονομικό επίπεδο, υποστηρίζοντας την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, της ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, ενώ τάχθηκε υπέρ της μετατροπής του ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, εξέφρασε τις ανησυχίες της για τον προστατευτισμό που προωθείται στις ΗΠΑ.

Κριστίν Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων για τα κρυπτονομίσματα, για τα οποία εξέφρασε την ανησυχία της, αλλά και για την ανεργία στην Ευρώπη. Όπως είπε, οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να επικεντρώνουν τις πολιτικές τους περισσότερο στους ηλικιωμένους, διευρύνοντας το εισοδηματικό κενό με τους νέους.

Ναρέντα Μόντι

Ο Ινδός πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα ανησυχητικό trend εναντίον της παγκοσμιοποίησης και προς τον απομονωτισμό. «Οι δυνάμεις του απομονωτισμού ενισχύονται έναντι της παγκοσμιοποίησης» είπε χαρακτηριστικά.

Τζορτζ Σόρος

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πολύ κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. «Η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου είναι τόσο τρομακτική που προσπαθούμε να την αγνοήσουμε, αλλά είναι πραγματική» είπε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες και τα πάνελ μέσω της δυνατότητας του video on demand απ’ την λίστα που ακολουθεί