Από τότε που εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του περασμένου έτους, η νόσος του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί σε 185 χώρες – μολύνοντας περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώνοντας πάνω από 190.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, οι αρχές σε όλο τον κόσμο εφάρμοσαν μέτρα για τον περιορισμό της κίνησης των πολιτών. Τα μέτρα περιλαμβάνουν το κλείσιμο συνόρων, το κλείσιμο σχολείων και χώρων εργασίας και τον περιορισμό μεγάλων συγκεντρώσεων.

Αυτοί οι περιορισμοί, τους οποίους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ονόμασε το «Μεγάλο lockdown», σταμάτησαν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, βλάπτοντας τις επιχειρήσεις και αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους να χάσουν τη δουλειά τους.

«Πρόκειται για μια πραγματικά παγκόσμια κρίση, καθώς καμία χώρα δεν είναι ελεύθερη», έγραψε η Gita Gopinath, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σε ένα blog στις αρχές του μήνα.

Ακολουθούν επτά διαγράμματα που δείχνουν πώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Άνοδος της ανεργίας

Πολλοί οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα μέτρα lockdown σε όλο τον κόσμο θα επιταχύνουν τις απώλειες θέσεων εργασίας – κάτι που ήδη έχει φανεί σε πολλές οικονομίες του κόσμου.

Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, χάθηκαν περισσότερες από 26 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Το ποσοστό ανεργίας της χώρας που έφτασε το 4,4% τον Μάρτιο ήταν το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με την υπηρεσία στατιστικών εργασίας της χώρας.

Οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας. Στην Αυστραλία και τη Νότια Κορέα σημειώνεται επίσης αύξηση στα ποσοστά ανεργίας, με ορισμένους οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η βιομηχανία των υπηρεσιών δέχεται μεγάλο πλήγμα

Ο κλάδος των υπηρεσιών είναι μια σημαντική πηγή ανάπτυξης και απασχόλησης για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας – δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες και συλλήβδην αγορές καταναλωτών στον κόσμο.

Ωστόσο, και οι δύο χώρες σημείωσαν απότομες μειώσεις στις λιανικές πωλήσεις τους καθώς τα μέτρα lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανάγκασαν πολλά καταστήματα να κλείσουν με τους καταναλωτές να μένουν στο σπίτι. Η αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων που ανέφεραν ορισμένες επιχειρήσεις, όπως η Amazon, απέτυχαν να αναχαιτίσουν τη γενική πτώση.

Οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι καταναλωτές ενδέχεται να μην ξαναρχίσουν τις δαπάνες (στο ίδιο επίπεδο με πριν) ακόμη και μετά την άρση των μέτρων lockdown. Αυτό είναι εμφανές στη «αργή βελτίωση» των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα, ακόμη και αφού η χώρα επέτρεψε το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων, ανέφεραν αναλυτές της Oxford Economics.

«Η αργή βελτίωση των δαπανών των νοικοκυριών ενισχύει την άποψή μας ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καταναλωτές είναι απίθανο να επιστρέψουν στις αγορές στα καταστήματα μόλις αρθούν οι περιορισμοί», έγραψαν σε μια έκθεση οι αναλυτές.

Ένα ευρύτερο χτύπημα στον κλάδο των υπηρεσιών έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως, με τις επιχειρήσεις στους τομείς των μεταφορών, των ακινήτων και των ταξιδιών αλλά και του τουρισμού να νιώθουν στο πετσί τους μεγάλες μειώσεις δραστηριότητας μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την IHS Markit.

Πτώση στην κατασκευαστική δραστηριότητα

Ο τομέας των κατασκευών, που έχουν ήδη υποβαθμιστεί από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας τα τελευταία δύο χρόνια, δέχεται εκ νέου πιέσεις λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η πανδημία του Covid-19 έπληξε πρώτα τους κατασκευαστές εκτός Κίνας που βασίζονται στην παραγωγή των εργοστασίων της Κίνας για υλικά και ανταλλακτικά – επίσης γνωστά ως “ενδιάμεσα προϊόντα” – για να φτιάξουν τα δικά τους προϊόντα. Ωστόσο, τα κινεζικά εργοστάσια ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους για περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν τον ιό.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες επιβάλλουν μέτρα lockdown, πλήττεται μεγαλύτερος αριθμός μεταποιητικών εταιρειών. Ορισμένοι αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά, ενώ αυτοί που παραμένουν ανοιχτοί αντιμετώπισαν περιορισμούς στην παροχή «ενδιάμεσων» αγαθών και υλικών.

Επιπλέον, η μείωση της ζήτησης αγαθών επιδείνωσε την κατάσταση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές. Ως αποτέλεσμα, τα εργοστάσια στις ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία ανέφεραν μείωση της παραγωγής τους κατά τον τελευταίο μήνα.

Μία ακόμη κακή χρονιά για το εμπόριο

Το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο είχε ήδη επιβραδυνθεί το 2019, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω φέτος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, στην τελευταία του πρόβλεψη αυτόν τον μήνα, δήλωσε ότι ο παγκόσμιος όγκος συναλλαγών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 12,9% με 31,9% φέτος – ανάλογα με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

«Και στα δύο σενάρια, όλες οι περιοχές θα υποστούν διψήφια μείωση στις εξαγωγές και τις εισαγωγές το 2020», δήλωσε ο ΠΟΕ.

Η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί το 2020

Το πλήγμα της οικονομικής δραστηριότητας της πανδημίας οδήγησε πολλά ιδρύματα να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου η αξιολόγηση έχει μεγάλη επιρροή, αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος. Μόνο λίγες οικονομίες – όπως η Κίνα και η Ινδία – αναμένεται να αναπτυχθούν το 2020, δήλωσε το ΔΝΤ.

Αν και το ΔΝΤ προβλέπει ανάκαμψη 5,8% το επόμενο έτος, δήλωσε ότι η ανάκαμψη είναι «μόνο μερική, καθώς το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπεται να παραμείνει κάτω από το επίπεδο που είχαμε προβλέψει για το 2021, πριν από τον ιό».

«Η σωρευτική απώλεια του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά το 2020 και το 2021 από την κρίση του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι περίπου 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, μεγαλύτερη από τις οικονομίες της Ιαπωνίας και της Γερμανίας», έγραψε η Γκίτα Γκοπινάθ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.