Η αιφνιδιαστική κατά μέτωπο γενικευμένη επίθεση πυραυλική και χερσαία που αντιμετώπισε το Ισραήλ τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου και η αναμενόμενη σφοδρή αντίδραση του οδηγούν σε νέα αδιέξοδα στην Μέση Ανατολή και ανοικτούς λογαριασμούς αίματος, που δημιουργούν απειλές αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Παρά τις εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση και διακοπή των επιχειρήσεων» (χωρίς να συνοδεύονται από καταδίκη της επίθεσης) που προέρχονται κυρίως από τις μουσουλμανικές, αραβικές χώρες αλλά και τη Ρωσία και όσους διατηρούν μια πολιτική ίσων αποστάσεων και προσδίδουν νομιμοποίηση στα «κίνητρα» της επίθεσης της Χαμάς, είναι προφανές ότι το Ισραήλ βρίσκεται μπροστά σε μια υπαρξιακή απειλή.

Σε μια περίοδο που η χώρα διέρχεται βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση, η φήμη της ως η πιο ισχυρή στρατιωτικά χώρα στην περιοχή, που μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια στους πολίτες και να τιμωρεί όσους επιβουλεύονται την ασφάλεια της, έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα.

Και μετά τα γεγονότα του Σαββάτου και όσων θα επακολουθήσουν, το μεγάλο σχέδιο για εξομάλυνση των σχεσεων του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία, που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη ειρήνη στην Μ.Ανατολή, μπαίνει στον «πάγο».

Οι επόμενες ώρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα σφραγίσουν το μέλλον της περιοχής.

Το Ισραήλ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο δίλημμα. Θα αρκεστεί σε σκληρούς βομβαρδισμούς που καταστρέφουν υποδομές στην Γάζα, τζαμιά που προορίζονταν για την στρατολόγηση μαχητών ,εργαστήρια παρασκευής πυραύλων συνήθως με ιρανική τεχνολογία; Η εμπειρία έχει δείξει ότι απλώς με την καταστροφή και άλλων υποδομών δημιουργεί ένα ακόμη πιο εχθρικό περιβάλλον στην Γάζα και ουσιαστικά συμβάλει ακουσίως στην ενίσχυση της Χαμάς και των άλλων ακραίων παλαιστινιακών και ισλαμιστικών ομάδων αναπαράγοντας το αδιέξοδο.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr