Φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας πέρασαν για πρώτη φορά σήμερα στον θύλακα μέσω της πλωτής εξέδρας που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Στρατού.

Πρόκειται για το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει με αυτόν τον τρόπο στον θύλακα, ο οποίος έχει καταστραφεί από επτά μήνες πολέμου και του οποίου τα βασικά σημεία εισόδου είναι μπλοκαρισμένα εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.

Η επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της αμερικανικής εξέδρας αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, αναφέρει το Associated Press. Ωστόσο οι ΗΠΑ και ομάδες αρωγής προειδοποιούν επίσης ότι αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις χερσαίες παραδόσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις ανάγκες της Γάζας σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα. Πριν από τον πόλεμο, περισσότερα από 500 φορτηγά εισέρχονταν στη Γάζα κατά μέσο όρο την ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εχθές ότι ολοκληρώθηκε το καίριας σημασίας έργο. «Το πρωί, αμερικανικά στρατεύματα «που στηρίζουν την ανθρωπιστική αποστολή της παράδοσης πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας σε Παλαιστίνιους αμάχους που έχουν ανάγκη, ασφάλισαν την πλωτή εξέδρα στην παραλία της Γάζας», ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Χ το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM). «Αναμένεται ότι τα φορτηγά που έχουν φορτωθεί με ανθρωπιστική βοήθεια θα αρχίσουν να φθάνουν στην ακτή τις επόμενες ημέρες», συνέχισε η CENTCOM, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια θα δοθεί στον ΟΗΕ ο οποίος «θα συντονίσει τη διανομή της στη Γάζα».

Η προβλήτα αυτή, το κόστος της οποίας ανακοινώθηκε στα 320 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, είχε αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης την 7η Μαΐου.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ένα σκάφος στο οποίο είχε φορτωθεί βοήθεια είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Λάρνακας, στην Κύπρο, με προορισμό αυτή την πλωτή προβλήτα.

Αναμένεται να εκφορτωθούν περίπου 100 τόνοι προσωρινών καταλυμάτων για τους κατοίκους της Γάζας, 2,4 εκατ. ανθρώπους, εκ των οποίων το 70% περίπου έχει εκτοπιστεί λόγω του πολέμου, σε έναν ήδη πολυπληθή θύλακα που βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και επτά μήνες.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στην αιματηρή επιδρομή στο έδαφός του από ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η διεθνής βοήθεια, που ελέγχεται αυστηρά από τις ισραηλινές αρχές, έφθανε ήδη στάγδην αλλά η είσοδός της στη Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον παρεμποδιστεί στα δύο βασικά περάσματα -το Κερέμ Σαλόμ από το Ισραήλ και τη Ράφα από την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε στις 7 Μαΐου το πέρασμα της Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά, από το οποίο περνούσε το σύνολο των καυσίμων που απαιτούνται για τη λειτουργία των υποδομών της Λωρίδας της Γάζας –όπου δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση από την αρχή της ισραηλινής επίθεσης– και για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Έκτοτε η Αίγυπτος αρνείται να συντονίσει την παράδοση της βοήθειας με το Ισραήλ από τη Ράφα, με τις δύο χώρες να κατηγορούν η μία την άλλη για τον αποκλεισμό.

Το Κερέμ Σαλόμ, που έμεινε κλειστό πολλές ημέρες στις αρχές Μαΐου αφού δέχθηκε πλήγματα με ρουκέτες από τη Χαμάς, είναι επίσημα ανοικτό, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παραλάβουν εκεί τη βοήθεια που αποστέλλεται, λόγω της έλλειψης καυσίμων και των συγκρούσεων στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Κέρδη πάνω από ένα δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024 – Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων

Αργίες 2024: Πότε πέφτει το επόμενο τριήμερο – Ποιοι εργαζόμενοι δεν θα δουλέψουν

Eurostat: H Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στις πτωχεύσεις το α’ τρίμηνο του 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ