Διεθνή

Το fund που θέλει να διώξει τον 91χρονο Μπάφετ από την Berkshire Hathaway

  • newsroom


Η Berkshire, η οποία ιδρύθηκε το μακρινό 1839, είχε καθαρά κέρδη 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, με το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο να αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Σχέδιο για την αντικατάσταση του 91χρονου Γουόρεν Μπάφετ από την ηγεσία της Berkshire Hathaway ετοιμάζεται να υποβάλλει προς ψήφιση το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων της Καλιφόρνια (CPERS), το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο συνταξιοδοτικό fund στις ΗΠΑ. 

To CPERS διαχειρίζεται περισσότερα από 450 δισ. δολάρια, ανάμεσα στα οποία και μετοχές της Berkshire, αξίας 2,3 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της επενδυτικής εταιρείας. 

Πρόταση εκπαραθύρωσης του Μπάφετ έχει υποβάλλει και το National Legal and Policy Center, επίσης μέτοχος της Berkshire, ζητώντας την τοποθέτηση ενός ανεξάρτητου προέδρου, με το επιχείρημα ότι η διοικητική δομή έχει εξασθενήσει, εξαιτίας του γεγονός ότι στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται το ίδιο πρόσωπο. Δηλαδή ο Μπάφετ.

«Όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει ο κ. Μπάφετ στο παρελθόν, μόλις ο ίδιος σταματήσει να είναι διευθύνων σύμβουλος, θα πρέπει να οριστεί ένας μη εκτελεστικός πρόεδρος του συμβουλίου» ανακοίνωσε η εταιρεία, σε μια πρώτη απάντηση προς τους δύο μετόχους. 

Ο 91χρονος επενδυτής ελέγχει σήμερα το 32% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, ενώ προς ώρας δεν έχει εκφράσει πρόθεση άμεσης αποχώρησης από τα δρώμενα της Berkshire, αφήνοντας προς ώρας στο περιθώριο τη συζήτηση περί διαδοχής.  

Ας σημειωθεί ότι ο Μπάφετ έχει περιουσία 118 δισ. δολαρίων και θεωρείται ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, πίσω μόνο από τους Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Μπερνάρντ Αρνό και Μπιλ Γκέιτς. 

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη ετήσια συνάντηση των μετόχων, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 30 Απριλίου, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι επενδυτές σκοπεύουν να κάνουν μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της εταιρείας.

Η Berkshire, η οποία ιδρύθηκε το μακρινό 1839, είχε καθαρά κέρδη 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, με το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο να αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. 

Διαβάστε ακόμη

Εφοριακοί με κινητά θα ελέγχουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων

Τα (πιο) φρέσκα γκάλοπ, οι «δερβίσηδες» της Σκιάθου, τα παιδιά του Γουάτσα και το deal του Κομάρεκ 

ΕΚΕΠ: Τον Μάιο ξανά στο σφυρί το εμβληματικό εκθεσιακό κέντρο