Για μια ακόμη φορά βγαίνει στο σφυρί το ακίνητο που φιλοξενούσε στο παρελθόν το εκθεσιακό κέντρο ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 6 Μαΐου, με επισπεύδουσα την Cepal, και με μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς στα 11,57 εκατ. ευρώ. Έχουν προηγηθεί αρκετοί ακόμη που κατέληξαν άγονοι, όπως αυτός που έγινε στις 23 Φεβρουαρίου με την τιμή εκκίνησης στα 17,5 εκατ. ευρώ.

Οι προσφυγές και οι ανατροπές στην τιμή

Το ΕΚΕΠ πήρε το δρόμο για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με επισπεύδουσα την Cepal αρχικά στις 3 Ιουλίου 2020, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 6.958.000 ευρώ. Ωστόσο, λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών (εξαιτίας της πανδημίας) αναβλήθηκε για τις 14 Οκτωβρίου 2020, με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς.

Λίγο πριν χτυπήσει το σφυρί, -που και σε αυτή την περίπτωση θα αναβάλλονταν καθώς ήταν σε ισχύ η αναστολή των πλειστηριασμών-, η Intrum, που έχει αναλάβει τα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς, άσκησε ανακοπή κατά της Cepal (διαχειρίζεται το τμήμα των δανείων της Alpha Bank) και των οφειλετών Γεωργίου και Παναγιώτη Αλεξόπουλου, με αίτημα να διορθωθεί η τιμή για το ακίνητο.

Η ανακοπή εκδικάστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 στο Πρωτοδικείο Αθηνών και με την απόφαση που εκδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, έγινε δεκτή, με το δικαστήριο να υπερδιπλασιάζει την τιμή πρώτης προσφοράς από τα 6.958.000 ευρώ στα 17.800.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση «πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία του ακινήτου δεν ανέρχεται στο ποσό των 6.598.000 ευρώ, όπως ορίστηκε η πρώτη τιμή προφοράς, βάσει της από 24.11.2019 έκθεσης που συνέταξε η προσληφθείσα εκτιμήτρια καθόσον η τελευταία, όπως η ίδια αναγράφει στην έκθεσή της, διενήργησε μόνο εξωτερική αυτοψία στο κατασχεθέν ακίνητο. Αντίθετα, στην από 24.3.2020 έκθεση που συνέταξε, μετά από πλήρη αυτοψία του κατασχεθέντος ακινήτου, ο από την ανακόπτουσα προσληφθείς εκτιμητής αναλύεται ότι η εμπορική αξία του ανέρχεται στο ποσό των 17.800.000 ευρώ. Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, με δεδομένο ότι η έκθεση εκτίμησης της ανακόπτουσας είναι εμπεριστατωμένη, σε αντίθεση με την ελλιπή (μόνο εξωτερική) αντίστοιχη έκθεση του Δικαστικού Επιμελητή, πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία του ακινήτου ανέρχεται στο αμέσως προαναφερόμενο ποσό».

Έτσι, το δικαστήριο διέταξε τη διόρθωση της τιμής στα 17.800.000 ευρώ και με αυτήν προγραμματίστηκε να βγει στο σφυρί, -πάλι με επισπεύδουσα την Cepal-, στις 16 Ιουνίου 2021.

Σε όσους προσπάθειες ακολούθησαν το ΕΚΕΠ έμεινε στα αζήτητα κι έτσι η τιμή εκκίνησης οδηγήθηκε σε «κούρεμα».

Η ιστορία του ΕΚΕΠ

Το σίγουρο είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκθέσεων και Προβολής, πάνω στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης, έγραψε για πολλά χρόνια τη δική του ιστορία στην αγορά, καθώς αποτέλεσε ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα εκθεσιακά κέντρα της Αττικής.

Η αφετηρία της επιχείρησης, που ανήκει στην οικογένεια Αλεξόπουλου, έγινε το 1993 και η αρχική χρήση του κτιρίου είχε προβλεφθεί για να στεγάσει εμπορικό κέντρο, κάτι που προφανώς δεν βρήκε την αναμενόμενη απήχηση και έτσι ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως χώρος εκθέσεων. Η επιτυχία την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του ήταν τέτοια ώστε μέσα σε μόλις δύο χρόνια έγινε επέκταση κατά δύο ορόφους, με αποτέλεσμα οι εκθεσιακοί χώροι να φτάσουν τα 17.210 τ.μ.

Για την εποχή του ήταν ιδιαίτερα σύγχρονο καθώς διέθετε σε όλες τις αίθουσες κλιματισμό, κυλιόμενες σκάλες, περισσότερους από 8 ανελκυστήρες, 143 θέσεις στάθμευσης κ.α.. Τα τελευταία χρόνια όμως το ΕΚΕΠ έχει βάλει λουκέτο με τις πόρτες του να είναι ερμητικά κλειστές και τους εξωτερικούς χώρους να έχουν χορταριάσει.

Τα αίτια της «πτώσης» ήταν πολλά. Μεταξύ αυτών, η πολυετής οικονομική κρίση που έπληξε όλη την αγορά, συνακόλουθα και τον τομέα των εκθέσεων, αλλά και ο ανταγωνισμός από τα νεότερα, πιο σύγχρονα και τοποθετημένα εγγύτερα στον αστικό ιστό εκθεσιακά κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση, από το 2015 άρχισαν οι περιπέτειες όταν βγήκαν οι πρώτες διαταγές πληρωμής για να καταλήξουν, κατά τη διάρκεια του 2019, στην «ενεργοποίηση» των κατασχέσεων, οδηγώντας το ακίνητο των 12,5 στρεμμάτων στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δάνεια της εταιρείας ξεκινούν από το μακρινό 1996 με πρώτο αυτό του 1 δις δραχμών (τότε) από την Εμπορική Τράπεζα. Ακολούθησαν και άλλα αργότερα με αποτέλεσμα το ακίνητο να βαρύνεται με 8 προσημειώσεις υποθήκης υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, δύο υποθήκες υπέρ της ΑΑΔΕ και της Eurobank, καθώς και τρεις αναγκαστικές κατασχέσεις υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, της ΑΑΔΕ και της Cepal Hellas. Η τελευταία, που εγγράφηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019, έγινε για ποσό 50.000 ευρώ, ως μέρος της επιδικασθείσας έντοκης απαίτησης.

Τι περιλαμβάνει το ακίνητο

Το οικόπεδο που φιλοξενεί το ΕΚΕΠ και προήλθε από τη συνένωση 13 μικρότερων καλύπτει ένα οικοδομικό τετράγωνο το οποίο περικλείεται από τις οδούς Παύλου Μπακογιάννη, Οδυσσέως, Δελφών και Ελ. Βενιζέλου, με πρόσωπο στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, είναι εντός σχεδίου πόλης και χαρακτηρίζεται άρτιο και οικοδομήσιμο.

Η συνολική δομημένη επιφάνεια ανέρχεται σε 14.868,04 τ.μ., και περιλαμβάνει:

-Ισόγειο με επιφάνεια 4.950,48 τ.μ. που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, ένα χώρο αίθριου, κυλιόμενες σκάλες ανόδου-καθόδου, έξι κλιμακοστάσια ανόδου – καθόδου, τέσσερις ανελκυστήρες και τρείς ράμπες καθόδου προς το υπόγειο.

-Εσωτερικό εξώστη μεταξύ ισογείου και πρώτου ορόφου με επιφάνεια 1.226,54 τ.μ που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, δύο δωμάτια με ένα εσωτερικό w.c το καθένα, οκτώ w.c., δύο ανελκυστήρες, και πέντε κλιμακοστάσια καθόδου προς τον ισόγειο όροφο.

-Πρώτο όροφο με επιφάνεια 4.894,76 τ.μ. που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, αίθριο, δύο κυλιόμενες σκάλες ανόδου-καθόδου, έξι κλιμακοστάσια ανόδου-καθόδου, τέσσερις ανελκυστήρες, και δεκαεπτά w.c.

-Δεύτερο όροφο με επιφάνεια 3.796,26 τ.μ. που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, μια κυλιόμενη σκάλα ανόδου-καθόδου, δυο κλιμακοστάσια ανόδου προς το δώμα και καθόδου και δυο κλιμακοστάσια καθόδου προς τον Α’ όροφο.

Το κτίριο έχει συνολικά 16 εισόδους προς το ισόγειο και τρείς ράμπες καθόδου προς το υπόγειο.

Μένει να φανεί εάν το Μάιο θα βρεθούν ενδιαφερόμενοι για να το αποκτήσουν…

Διαβάστε ακόμη

Εφοριακοί με κινητά θα ελέγχουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων

Τα (πιο) φρέσκα γκάλοπ, οι «δερβίσηδες» της Σκιάθου, τα παιδιά του Γουάτσα και το deal του Κομάρεκ 

Το fund που θέλει να διώξει τον 91χρονο Μπάφετ από την Berkshire Hathaway