Στην κόψη του ξυραφιού για κλιμάκωση της σύγκρουσης βρίσκεται η Μέση Ανατολή. Καθώς η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τη Χαμάς να απειλεί ότι θα μετατρέψει την περιοχή σε «τάφο για τους Ισραηλινούς στρατιώτες», ανησυχία για διεύρυνση των πολεμικών μετώπων προκαλεί η εμπλοκή σε αυτή των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Την εναέρια επίθεση των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών ανακοίνωσε ότι απέκρουσε το Ισραήλ, με τον εκπρόσωπο των δυνάμεων των Χούθι, στρατηγό Γιαχία Σαρί, να δηλώνει ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους και drones προς το Ισραήλ, «στην τρίτη μας επιχείρηση υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού». Ο Σαρί ανακοίνωσε ότι οι Χούθι έχουν σχεδιάσει και άλλα πλήγματα το αμέσως επόμενο διάστημα «μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα».

Σήμερα το πρωί, οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αναπτύχθηκαν ισραηλινά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να ενισχυθούν οι αμυντικές προσπάθειες στην περιοχή μετά τις επιθέσεις των Χούθι. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ανάπτυξη των πυραυλακάτων έγινε εχθές μετά από «αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης».

Οι Χούθι, μια πολιτική και στρατιωτική οργάνωση η οποία μάχεται στην Υεμένη για την εξουσία με τον πολιτικό συνασπισμό που υποστηρίζουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν οργανώσει διαδηλώσεις στη χώρα και, στις 19 και 27 Οκτωβρίου είχαν επιχειρήσει και πάλι να πλήξουν το Ισραήλ, με πυραύλους και drones που κατέρριψε το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Carney, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή.

Παρότι το ορμητήριό τους βρίσκεται στην Κανά, περίπου 1000 χιλιόμετρα από το σκηνικό του πολέμου μεταξύ Χαμάς και IDF, η επιμονή τους να εμπλακούν σε αυτόν, προκαλεί ανησυχίες για κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή: Με αναζωπύρωση του αιματηρού εμφυλίου στην Υεμένη- κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει παρέμβαση των ΗΠΑ και άλλων χωρών, αλλά και με χτυπήματα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που έχουν ξανακάνει στο παρελθόν, πλήττωντας ζωτικές ενεργειακές υποδομές.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr