Το τεϊοποτείο της γειτονιάς είναι ένα στάνταρ της τουρκικής κοινωνίας και μια οθωμανική παράδοση αιώνων. Στο τεϊοποτείο του Κόκκινου Κεραυνού στο Çorum, οι διαχειριστές έχουν βασιστεί τόσο στην παράδοση όσο και στο μέλλον: είναι ένα από τα πρώτα μαγαζιά στη χώρα στα οποία οι πελάτες μπορούν να πληρώσουν με bitcoin, σύμφωνα με τον Guardian. 

«Ολοι στο Çorum επενδύουν σε κρυπτονομίσματα. Πιστεύουμε πως σε πέντε περίπου χρόνια τα κλασικά νομίσματα δεν θα αξίζουν πολύ και θα αντικατασταθούν με ψηφιακά. Οπότε επιλέξαμε να κάνουμε τις κινήσεις μας από τώρα», ανέφεραν οι συνδιαχειριστες Χουσεΐν Ναλτσί και Κουτάι Γιλντιρίμ, 38 και 26 ετών αντίστοιχα.

«Οι γηραιότεροι πελάτες μας πιστεύουν πως το σύστημα είναι χαζό. Μας κορόιδευαν. Αλλά τώρα το γειτονικό φαγάδικο μας ζητά να τους μάθουμε το σύστημα».

Η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει τον τελευταίο μήνα μετά από την σοκαριστική επιλογή του Ερντογάν προς απομάκρυνση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Νασί Αγκμπάλ. Η τράπεζα βρίσκεται υπό τις οδηγίες του τέταρτου κατά σειρά επικεφαλής μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει τη μισή της αξία μετά από την νομισματική κρίση του 2018.

Ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό εξαμήνου τον Μάρτιο, στο 16,19% ενώ η ανεργία παραμένει υψηλή στο 12,2%. 

Δεδομένα της αμερικανικής Chainalysis υποδεικνύουν πως το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου έφτασε στις 218 δισ λίρες, υψηλότερο κατά 7 δισ λίρες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020. Κρυπτονομίσματα αξίας 23 δισ λιρών είχαν αγοραστεί ή πωληθεί τις ημέρες που ακολούθησαν την απομάκρυνση του Αγκμπάλ, σε σχέση με 1 δισ την ίδια περίοδο του 2020.

Τα στοιχεία της Google για το “ψάξιμο” πληροφοριών για κρυπτονομίσματα έφτασαν επίσης σε ρεκόρ υψηλό μετά την απομάκρυνση του Αγκμπάλ.

Η αύξηση της αξίας του Bitcoin κοντά στα $62.000 έχει επιφέρει νέο ενδιαφέρον στα κρυπτονομίσματα. Επενδυτές και επιχειρήσεις έχουν ποντάρει στα Bitcoin παρά τις προειδοποιήσεις για την μεταβλητότητά του. 

«Οι Τούρκοι θέλουν σταθερά assets λόγω των ιστορικά υψηλών ποσοστών πληθωρισμού», ανέφερε ο Οζγκούρ Γκουνερί, CEO της τουρκικής BtcTurk. «Γι αυτό και πολλές γενεές Τούρκων επενδύουν σε χρυσό, ακίνητα και δολάρια».

Το ενδιαφέρον των Τούρκων προς τα κρυπτονομίσματα αυξάνεται εδώ και χρόνια, πολύ πιθανά λόγω του απυρόβλητου που έχει προς τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μέχρι τώρα η Αγκυρα δεν έχει προχωρήσει σε οποιεσδήποτε κινήσεις προς έλεγχο των κρυπτονομισμάτων, κάτι που δίνει και το έναυσμα στους νέους Τούρκους οι οποίοι ξέρουν από τεχνολογία.

Ο Ερντογάν πρόσφατα παρακίνησε τους πολίτες του στο να επενδύσουν σε χρυσό και ξένα νομίσματα προς την οχύρωση της εγχώριας αγοράς. Τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα της χώρας έχουν πλήξει τα μάλα το κυβερνητικό κόμμα του, ενώ η δημοφιλία του Ερντογάν έχει μειωθεί κατά πολύ.

Στο Sirius Coin, ένα κέντρο μετατροπής κρυπτονομισμάτων σε μετρητά κοντά στην αγορά χρυσού και αργυρού της Κωνσταντινούπολης, ο 35χρονος Μεχμέτ αναφέρει πως το μαγαζί του έχει γίνει ανάρπαστο.

Διαβάστε ακόμα

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τι σηματοδοτεί η είσοδος του Βαγγέλη Μαρινάκη – Κλειδώνουν οι εξελίξεις στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Οι μνηστήρες του ΤΧΣ, ο συλλέκτης των «χρυσών ακινήτων» και ο μάνατζερ Θανάσης των 2 εκατομμυρίων 

Έρχεται νέο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» με άλυτο το πρόβλημα του ΑΦΜ των διαχειριστών