Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και νυν επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν, επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σχολίασε την κίνηση της Τουρκίας από το 2005 να υποτιμήσει τη λίρα, καταργώντας έξι μηδενικά από το εθνικό νόμισμα.

Ο Μπαμπατζάν είπε ότι ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν είχε μάθει για το σχέδιο της ομάδας οικονομικής διαχείρισης από εφημερίδες το 2003.

Ο ισχυρισμός του Μπαμπατζάν ήρθε αφότου ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο τον Μπαμπατζάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του χωρίς να τον κατονομάσει και είπε:  «Υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν να καρπωθούν την επιτυχία (της οικονομίας της Τουρκίας). Ποιος είσαι εσύ; Ήταν ο τότε πρωθυπουργός που έριξε τα έξι μηδενικά από την τουρκική λίρα. Ποιος είσαι εσύ; Τι μπορείτε να κάνετε εάν ο πρωθυπουργός δεν δώσει τη συγκατάθεσή του;».

Απαντώντας σε αυτές τις παρατηρήσεις, ο Μπαμπατζάν είπε κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής που μεταδόθηκε στο  FOX TV ότι ο Ερντογάν είχε «μάθει στην πραγματικότητα (το 2003) από τις εφημερίδες ότι έξι μηδενικά θα αφαιρεθούν από το νόμισμα».

Και συνέχισε: «Με ρώτησε (ο Ερντογάν) την επόμενη μέρα, «Τι είναι αυτό; Βγάζεις έξι μηδενικά από τη λίρα;» Είπα ναι. Μου απάντησε, «Μακάρι να μου το είχες πει και να το είχα ανακοινώσει (δημόσια)».

«Πραγματοποιήσαμε τη διαδικασία υποτίμησης στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB). Αν γινόταν κάτι τέτοιο σήμερα, η τελετή θα γινόταν στην Κεντρική Τράπεζα ή στο Προεδρικό Μέγαρο; Ο αρχηγός του κράτους δεν χρειάζεται να ξέρει τα πάντα και να ανακατεύεται σε όλα”, πρόσθεσε ο Μπαμπατζάν.

Η Τουρκία αφαίρεσε έξι μηδενικά από τη λίρα στις αρχές του 2005, σε ένδειξη προόδου στην επί δεκαετίες μάχη της με τον πληθωρισμό.

Ο Μπαμπατζάν διετέλεσε υπουργός Οικονομίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μεταξύ 2002-2007 και 2009-2011. Λέει τώρα συχνά ότι η οικονομία της Τουρκίας «προχώρησε» και «αυξήθηκε η ευημερία» στα μέσα και στα τέλη της δεκαετίας του 2000 υπό τις εντολές του στα οικονομικά. Ενώ ο τότε πρωθυπουργός, τώρα ο πρόεδρος Ερντογάν λέει ότι χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν, δηλώνοντας «Ήμουν πρωθυπουργός, υπέγραψα (τα νομοσχέδια)».

 

Διαβάστε ακόμα:
S&P: Ανάπτυξη και το 2023 για την Ελλάδα – «Αγκάθι» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος

Attica Bank: «Κλείδωσε» στα 490 εκατ. ευρώ η νέα ΑΜΚ – Τι ποσό θα βάλει ο κάθε μέτοχος

Eurostat: Δεύτερη στην ανεργία η Ελλάδα με ποσοστό 12,2%