O επικεφαλής της Fed Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, πιστεύει πως οι πιθανότητες περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας προς καταπολέμηση του πληθωρισμού κυμαίνονται κοντά στο 50%. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της τράπεζας, υπάρχει ακόμα πιθανότητα για τη δημιουργία μίας «ισορροπίας αυξημένης πίεσης» της αμερικανικής οικονομίας. Αυτή η κατάσταση θα χαρακτηριστεί από συνεχιζόμενη ανάπτυξη σε συνδυασμό με αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες. Στην περίπτωση αυτή, ο πληθωρισμός θα μειωθεί αλλά θα παραμείνει άνω της τιμής-στόχου του 2% της Fed, αποτελώντας έναν δυσεπίλυτο γρίφο.

«Τα στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν το σενάριο αυτό είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των αποπληθωριστικών μειώσεων οφείλεται κυρίως στην προσφορά, όπως την επιστροφή των εργαζομένων στην αγορά εργασίας και την επίλυση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, αντί για τη ζήτηση», σημείωσε ο Κασκάρι, προσθέτοντας πως «αυτές οι δυναμικές εγείρουν το ερώτημα για το πόσο συσφιγμένη μπορεί να είναι η νομισματική πολιτική. Εάν ήταν υπερβολικά συσφιγμένη, θα παρατηρούσαμε τόσο σημαντική δραστηριότητα;».

Σύμφωνα με το CNBC, o πληθωρισμός των υπηρεσιών, εξαιρουμένου του κόστους της στέγασης, μειώνεται αλλά συνεχίζει να παραμένει αυξημένος, προκαλώντας μακροπρόθεσμες ανησυχίες.

«Όταν οι παράγοντες της προσφοράς έχουν βελτιωθεί συνολικά, θα είναι αρκετή η νομισματική πολιτική για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό; Μπορεί να μην είναι και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια περαιτέρω, κάτι που θεωρώ 40% πιθανό αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο Κασκάρι.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως η πιθανότητα επίτευξης «ομαλής προσγείωσης» της Fed κυμαίνεται στο 60%, με τον πληθωρισμό να μην προκαλεί εν τέλει ύφεση.

Παρ’ όλα αυτά, οι δηλώσεις του έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα με το δημοσίευμα των The Times of India και τη συνέντευξη του CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, όπου ισχυρίζεται πως η Fed ενδέχεται να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της στο 7%.

Ο Κασκάρι θεωρείται εδώ και καιρό ως ένα από τα αισιόδοξα στελέχη της Fed, προτιμώντας περιορισμένα επιτόκια και χαλαρότερη νομισματική πολιτική. Τους τελευταίους μήνες, όμως, έχει αλλάξει στάση, αφού ανησυχεί για τις υποβόσκουσες δυναμικές του πληθωρισμού.

EKT

Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν τα επιτόκια έχουν φτάσει, πια, το ζενίθ τους.

Το αυστριακό «γεράκι» παρουσίασε τις απειλές τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, όπως την αύξηση των μισθών και του κόστους του πετρελαίου.

«Υπάρχουν σοκ τα οποία ενδέχεται να μας αναγκάσουν να αυξήσουμε τα επιτόκια περαιτέρω», τόνισε ο Χόλτσμαν σε πρόσφατο event του Bloomberg στη Βιέννη.

Τα σχόλιά του αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι πως η ΕΚΤ θα κρατήσει τα επιτόκιά της σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανκ Έλντερσον, φαίνεται πως συμφωνεί με τον Χόλτσμαν, τονίζοντας πως «δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν έχουμε φτάσει στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων. Γι αυτό και οι αποφάσεις λαμβάνονται από συνάντηση σε συνάντηση, βασισμένες σε δεδομένα. Η όποια τυχαία πρόβλεψη δε συνάδει με την προσέγγισή μας αυτή».

Ορισμένα στελέχη υποστηρίζουν πως τα επιτόκια του 4% έχουν ήδη φτάσει το υψηλότερο όριό τους και δεν χρειάζεται να αυξηθούν περαιτέρω, τη στιγμή που η Ευρωζώνη προσπαθεί να υποστηρίξει την αποσαθρωμένη οικονομική της ανάπτυξη.

Άλλοι υποστηρίζουν πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τέλος της προσπάθειας, δεδομένων των ελοχευόντων κινδύνων όπως τα σοκ της τιμής του πετρελαίου.

Τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας θα υποδείξουν το κατά πόσον η ευρωπαϊκή οικονομία αντέχει στην πληθωριστική και νομισματική πίεση, με την Εurostat να αναμένεται να δημοσιεύσει τα δικά της επικαιροποιημένα στοιχεία την Παρασκευή.

«Θα ήμουν χαρούμενος εάν τα επιτόκια παραμείνουν στο επίπεδο αυτό, ως έχουν, εάν η οικονομία είναι σταθερή και δυνατή», συμπλήρωσε ο Χόλτσμαν, υπογραμμίζοντας πως δε θα συνιστούσε την άμεση πώληση των περιουσιακών στοιχείων υπό του ΑΡΡ, ενώ αναζητά διαπραγμάτευση όσον αφορά το τέλος των επανεπενδύσεων του πανδημικού χαρτοφυλακίου.

Διαβάστε ακόμα

Γκριμάλντι στο newmoney: Αυτά είναι τα σχέδιά μου για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου

Bloomberg: Αυτά είναι τα τάνκερ-φαντάσματα που μεταφορτώνουν ρωσικό πετρέλαιο στον Λακωνικό Κόλπο

«Ξεθωριάζει» (ξανά) ο χρυσός – Υποχωρεί σε χαμηλό ενός μήνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ