Διεθνή

Τσαβούσογλου: Τυχόν περιοριστικά μέτρα από την ΕΕ θα καταστρέψουν τα πάντα

  • newsroom


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι «αυτός ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, στην οποία ανέφερε ότι αν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει «περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, θα καταστρέψει τον διάλογο ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες».

Συμπλήρωσε δε ότι «αυτός ο διάλογος πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, ώστε κανείς να μην μπορεί να δικαιολογήσει περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας».

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι ηγέτες της ΕΕ τον Οκτώβριο ήταν απλώς «απειλητική», ενώ η γλώσσα τον Δεκέμβριο ήταν «καλύτερη», αλλά εξακολουθούσε να περιέχει μέρη με τα οποία δεν συμφωνούσε η Άγκυρα.

«Αρχίσαμε να δίνουμε θετικά μηνύματα επειδή πήραμε την κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου ως τεταμένο χέρι της ΕΕ προς την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανταποκριθήκαμε», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.

Υπέρ των S400

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400, το οποίο ανησυχεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και ώθησε τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα, επισημαίνει το Politico.

«Το συζητήσαμε και του είπα ότι η πρότασή μας προς την προηγούμενη διοίκηση βρίσκεται στο τραπέζι, για τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών πολύ προσεκτικά και το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι σε αυτό», ανέφερε και προσέθεσε ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, αντί για κυρώσεις».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε: «Αυτό που είπα ήταν πολύ ξεκάθαρο: Αν δεν έχουμε εγγυήσεις για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας από τις Ηνωμένες Πολιτείες […] ή από άλλους συμμάχους […] πρέπει να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές».

Διαβάστε ακόμη

Επιδοτούνται ενοίκια, μισθοί, φως, νερό, τηλέφωνο

Αντίστροφη μέτρηση για τη Ναυτεμπορική

Πέθανε ο Λάρι Κινγκ