Δεν έχουν τέλος οι σκηνές χάους στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις. Η χθεσινή νύχτα σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους, ενώ σε πάνω από 25 πόλεις έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο οι διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»-τα τελευταία λόγια του Φλόιντ -, ξεκίνησαν ειρηνικά, όμως στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να αποκαταστήσει την τάξη.

Τρεις άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωη τους στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, με τον τελευταίο εξ αυτών να πέφτει νεκρός στην Ινδιανάπολη από πυροβολισμούς.  Τις προηγούμενες ημέρες ένας διαδηλωτής στο Ντιτρόιτ και ένας αστυνομικός στο Όκλαντ τραυματίστηκαν θανάσιμα από πυρά.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο κέντρο της Ινδιανάπολης το βράδυ του Σαββάτου, καθώς όπως ανακοίνωσε η αστυνομία ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από πυρά. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για το περιστατικό και έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομιάς της Ινδιανάπολης ανέφερε πως… «η πόλη μας είναι πολύ καλύτερη από αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Το κέντρο δεν είναι ασφαλές αυτές τις ώρες, ζητούμε από τους πολίτες που δεν ζουν σε αυτό, να απομακρυνθούν. Αρκετά!».

Εικόνες χάους – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 25 πόλεις

Στο μεταξύ, στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν προχωρήσει από το Σάββατο τουλάχιστον 25 πόλεις από 16 πολιτείες.

Το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια και η Ατλάντα είναι ανάμεσα στις πόλεις των ΗΠΑ όπου ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ του Σαββάτου, για να αποτραπεί το ξέσπασμα επεισοδίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όπως συνέβη σε πολλά αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Παρόμοια μέτρα επιβάλλονται στην πολιτεία Κεντάκι και ιδιαίτερα στη Λούισβιλ.
Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας “Οι ζωές των μαύρων μετρούν”. Πολλοί στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

Πέρα από τους αστυνομικούς που έχουν τραυματιστεί κατά τις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, αρκετοί είναι και οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί μέσων ενημέρωσης που έχουν βρεθεί «στο μάτι του κυκλώνα».

Η υπηρεσία δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ έκανε λόγο για «τραυματισμό τριών τοπικών δημοσιογράφων από επιθέσεις διαδηλωτών», ενώ δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ στη Μινεάπολις το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην αμερικανική πόλη.


Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε ο εικονολήπτης Χούλιο – Σέζαρ Τσάβες, ένας αστυνομικός σημαδεύει απευθείας εναντίον του, την ώρα που η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Λίγα λεπτά αργότερα τόσο ο Τσάβες όσο και ο Ρόντνεϊ Σιούαρντ, σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες όταν βρίσκονταν σε ένα κοντινό βενζινάδικο όπου αναζήτησαν καταφύγιο.

Το βράδυ της Παρασκευής, στόχος αστυνομικών έγινε μια ρεπόρτερ, τη διάρκεια που κάλυπτε live τα επεισόδια στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Συγκεκριμένα, η Κέιτλιν Ραστ του καναλιού WAVE βρισκόταν σε κεντρικό δρόμο της πόλης, όπου είχαν ξεσπάσει οι ταραχές, όταν ένας αστυνομικός φάνηκε να στοχεύει προς το μέρος εκείνης και του καμεραμάν, ρίχνοντάς τους σφαίρες πιπεριού.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει χθες ότι αν οι διαδηλωτές, που την προηγουμένη είχαν συγκεντρωθεί στην Λαφαγιέρ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, παραβίαζαν τον φράκτη, θα τους είχαν υποδεχθεί “τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικότερα όπλα που έχει δει ποτέ”.

O Τζο Μπάιντεν, ο επικρατέστερος αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καταδίκασε μεν τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ, ωστόσο εκτίμησε παράλληλα ότι οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βιας.

«Οι διαδηλώσεις κατά μιας τέτοιας βαρβαρότητας είναι δικαίωμα και ανάγκη. Είναι μια καθαρά αμερικανική αντίδραση», τόνισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του. «Όμως το να πυρπολούνται πόλεις και να καταστρέφονται δεν είναι. Η βία που θέτει σε κίνδυνο ζωές δεν είναι». πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 1.700 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε 16 πόλεις μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων την Πέμπτη, με τους 500 εξ αυτών να προέρχονται από το Λος Άντζελες.