Ένα εντυπωσιακό βιογραφικό σημείωμα δεν είναι πάντοτε αρκετό για να κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός απαιτητικού εργοδότη. Όταν μάλιστα ο εργοδότης είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες.

Είναι γνωστό ότι ο Τζεφ Μπέζος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, κάνει πρωτότυπες ερωτήσεις σε όποιον παίρνει συνέντευξη για να τον προσλάβει στην εταιρεία του.

Τη συνέντευξη από την οποία πέρασε το 2002 για να προσληφθεί στην Amazon περιέγραψε στο CNBC η Αν Χάιατ, πρώην στέλεχος του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία πλέον κάνει τα δικά της βήματα στη Σίλικον Βάλεϊ.

Η Χάιατ έχοντας περάσει από το προκαταρκτικό στάδιο της παρουσίασης του βιογραφικού της στον διευθυντή προσωπικού, κλήθηκε για μία δεύτερη πιο αναλυτική συνέντευξη. Αυτό που δεν ήξερε είναι ότι ο άνθρωπος που θα είχε απέναντι της θα ήταν ο ίδιος ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος και της εξήγησε πως έχει δύο μόνο ερωτήσεις για αυτήν. Η πρώτη ήταν σίγουρα απροσδόκητη.

Πόσα παράθυρα έχει το Σιάτλ;

«Θα κάνω εγώ τις μαθηματικές πράξεις» είπε, καθώς στεκόταν μπροστά σε έναν πίνακα. «Θέλω να υπολογίσεις πόσα παράθυρα έχει το Σιάτλ».

«Αρχικά τρόμαξα και πάγωσα», παραδέχθηκε η Χάιατ. «Γρήγορα όμως ηρέμησα και κατάλαβα ότι απλώς θέλει να δει εάν μπορώ να σκεφτώ συγκροτημένα και να «σπάσω» ένα ένα περίπλοκο πρόβλημα σε μικρότερα κομμάτια».

Απάντησε λοιπόν πως θα άρχιζε με τον αριθμό των κατοίκων στο Σιάτλ και θα υπολόγιζε στη συνέχεια ότι όλοι θα είχαν ένα σπίτι, ένα μεταφορικό μέσο και θα πήγαιναν σε κάποιο σχολείο ή χώρο εργασίας, όλα εκ των οποίων θα είχαν παράθυρα. Η εκτίμηση λοιπόν θα βασιζόταν στον μέσο όρο των παραπάνω.

Η δεύτερη ερώτηση ήταν πιο απλή: «Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σου στόχοι;». Και αυτή είναι μία ερώτηση που θα πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει κάθε υποψήφιος για μία νέα θέση.

Η ίδια του απάντησε ότι η Amazon έχει αποδειχθεί ότι ήταν γεμάτη με φιλόδοξους και παθιασμένους ανθρώπους και ότι ήθελε να είναι σαν αυτούς και να μάθει όσα ήξεραν. Τελικά, τα κατάφερε να πάρει τη θέση.

Διαβάστε ακόμα:

Χαλυβουργία Ελλάδος: «Kλείδωσε» το σχέδιο εξυγίανσης – Καταλύτης το HIG

Καυστήρες πετρελαίου: Πότε καταργούνται στα σπίτια – Πότε τα αυτοκίνητα με βενζίνη και πετρέλαιο

Ο φιλόζωος Νίκος, ο γαλάζιος καριερίστας με τα δεκαχίλιαρα, ο Πρόεδρος από την αλλοδαπή και η μανία για τη ΔΕΗ