H αγορά δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει για πάντα τις αστρονομικά υψηλές επιδόσεις της μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και ο ενθουσιασμός της Wall Street για τις μετοχές τεχνολογίας μάλλον δεν θα έχει καλό τέλος, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο, Τζέρεμι Σίγκελ.

Καθώς η αγορά πλησίαζε την επέτειο των 15 ετών από το κραχ του 2008, ο Σίγκελ είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι τα τεράστια κέρδη εκείνης της περιόδου, κάποτε, θα φτάσουν στο τέλος τους.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του Wharton αναφέρθηκε στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όταν ο S&P 500 ανέκαμψε δραματικά από το χαμηλό του μετά το κραχ του 2008. Ο δείκτης αναφοράς έκανε άλμα από τις 666 μονάδες το 2009 σε ιστορικό υψηλό άνω των 5.000 μονάδων την περασμένη Παρασκευή. Αυτό αντιστοιχεί σε ετήσια κέρδη 16,6% ή περίπου 14% εάν αυτά προσαρμοστούν στον πληθωρισμό.

«Πρόκειται για μια απολύτως αξιοσημείωτη 15ετία και οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Σίγκελ σε ανάλυση της WisdomTree την περασμένη Τρίτη.

Ο ίδιος επεσήμανε σημάδια «υπερβολικής κερδοσκοπίας» γύρω από τις μετοχές τεχνητής νοημοσύνης. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη ώθησε τις Magnificent Seven να κυριαρχήσουν στη χρηματιστηριακή αγορά, με την ομάδα να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του S&P 500 το 2023.

«Δεν θα το αποκαλέσω φούσκα σε αυτά τα επίπεδα, αλλά υπάρχει μια φρενίτιδα και πολλοί οπαδοί της τάσης αυτής φαίνεται πως συμπαρασύρονται από τον άκρατο ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να έχουμε μια μεγάλη αστοχία στα κέρδη, αλλά γνωρίζουμε ότι αν αυτές οι τάσεις διαρκούν αρκετά, δεν έχουν καλό τέλος», δήλωσε ο Σίγκελ.

Η άποψή του αντικατοπτρίζει παρόμοιες προσεγγίσεις άλλων αναλυτών της Wall Street, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της επένδυσης σε τεχνολογικές μετοχές πολύ μεγάλης κεφαλαιοποίησης (mega-cap), καθώς οι Magnificent Seven φαίνεται να είναι υπερτιμημένες.

Ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες, σαθρών βάσεων μόδες που έχει βιώσει το χρηματιστήριο εδώ και δεκαετίες, δήλωσε ανώνυμα βετεράνος επενδυτής στο Business Insider, προβλέποντας ότι οι πιο ακριβές μετοχές της αγοράς θα μπορούσαν να καταρρεύσουν έως και 70% σε αξία.

Πάραυτα, οι μετοχές φαίνονται να είναι «λογικά κοστολογημένες» αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε ο Σίγκελ. Ο S&P 500 διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή κερδών περίπου 20x, σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό από το αντίστοιχο της φούσκας των dot-com το 2000. Τότε, ο δείκτης διαπραγματευόταν περίπου στο 30x των κερδών, γεγονός που ώθησε τον Σίγκελ στο να αποκαλέσει τις large-cap μετοχές ως ένα «στοίχημα για κορόιδα» σε ένα άρθρο του Μαρτίου του 2000 στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

«Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κοντά στα επίπεδα που δικαιολογούσαν αυτή την άποψη», ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά.

Ο Σίγκελ παραμένει αισιόδοξος για τις μετοχές εδώ και αρκετό καιρό, παρά τον φόβο του για τις mega-cap τεχνολογίες. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC, προέβλεψε ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να αυξηθεί επιπλέον 8% από τα τρέχοντα επίπεδά του, υπονοώντας ότι θα κλείσει το έτος γύρω στις 5.400 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ