Έφεση στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να τον εκδώσει στις ΗΠΑ άσκησε σήμερα ο Τζούλιαν Ασάνζ, όπως έγινε γνωστό από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Ο 50χρονος Αυστραλός κινδυνεύει να καταδικαστεί στις ΗΠΑ σε 175 χρόνια κάθειρξη, αφού κατηγορείται για μαζική διαρροή εμπιστευτικών και απόρρητων εγγράφων.

Έπειτα από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, υπέγραψε στις 17 Ιουνίου το διάταγμα έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται εδώ και τρία χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, κοντά στο Λονδίνο, είχε διορία μέχρι σήμερα για να εφεσιβάλει την απόφαση.

Οι δικαστικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι παρέλαβαν «τη γνωστοποίηση εκ μέρους του Τζούλιαν Ασάνζ» ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση της υπουργού.

Νωρίτερα σήμερα, με την ευκαιρία των γενεθλίων του ιδρυτή του WikiLeaks (την Κυριακή θα κλείσει τα 51), μερικές δεκάδες υποστηρικτές του και η σύζυγός του, Στέλα Ασάνζ, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν σε ένα παλιό λονδρέζικο λεωφορείο και έκαναν μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας «Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ τώρα».

«Είναι στη φυλακή επειδή είπε την αλήθεια. Είναι αθώος, επομένως γιατί είναι στη φυλακή;» διερωτήθηκε η 79χρονη συνταξιούχος Γκλόρια Γουάιλντμαν, που συμμετέχει συχνά σε συγκεντρώσεις υποστήριξης στον ιδρυτή του WikiLeaks. «Αν δεν ελευθερωθεί ο Ασάνζ, ούτε κι εμείς θα ελευθερωθούμε, κανείς δεν θα είναι ελεύθερος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δικηγόρο της εταιρείας Bindmans που ειδικεύεται σε τέτοιες υποθέσεις, εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα του Τζούλιαν Ασάνζ, η ακροαματική διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και τις αρχές του 2023. Επίσης, ο Ασάνζ θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Τραπεζικά… pass: Έως και 700 ευρώ η ενίσχυση στους εργαζόμενους

ΕΕ: Αγόρασε για πρώτη φορά περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, αντί από τη Ρωσία

Η ιστορική οικία Καλαμάρη αποκτά νέα ζωή μετά από επένδυση 4,5 εκατ. ευρώ (pic)